Een sprekende kop, één van de kenmerken van de Texelaar.
Een sprekende kop, één van de kenmerken van de Texelaar. foto: Gerrit Verhoeven

Speculeren over Schapenfokdag

De mooist ontwikkelde rammen, ooien en lammeren. Daar draait het maandag om tijdens de Texelse Schapenfokdag die wordt gehouden op de Groeneplaats in Den Burg. Achttien fokkers zenden 200 'nummers' in, bij elkaar een kleine 500 schapen.

Waar het landelijke beeld is dat de keuringen minder druk worden, lijkt op Texel het tegenovergestelde het geval. Ongeveer net zoveel dieren als vorig jaar, en zelfs wat meer fokkers. De handel is weliswaar wat minder dan in 2012, toen het voor de fokkers een 'uitzonderlijk goed' jaar was, vertelt Koos Tjepkema. 'De schapenhandel is wat minder, de prijzen liggen wat lager, maar evengoed heb ik nog aardig wat fokrammen verkocht.' Traditie is dat veel liefhebbers die van elders komen, er een weekendje Texel aan vast knopen. Niet om op het strand te gaan luieren, maar om bij de fokkers langs te gaan en op het land kennis te namen van de jongste ontwikkelingen. Tjepkema, maar ook collega's, richt op zijn bedrijf een speciale koffiehoek in voor zijn gasten. Speculaties over kanshebbers maandag in de ring zijn niet van de lucht. 'Mensen vinden het mooi om te vergelijken.' Liefhebbers scharen zich langs de hekken met het boekje in de hand om te noteren hoeveel punten de jury geeft en te zien hoe de Bronzen Texelaar zal worden uitgereikt aan de fokker die de beste jarige ram levert. De schapenfokdag wordt om 8.30 uur in de Lindeboom geopend door Dick Roele, voorzitter van het Texels Schapenstamboek in Noord-Holland.

Met de kwaliteit van de Texelaars lijkt het wel goed te zitten. Op keuringen in Hoorn en Opmeer gooiden Texelaars onlangs hoge ogen. Tjepkema: 'Het is belangrijk dat je je als fokker op keuringen laat zien. Texel heeft het voordeel dat we op korte afstanden van de keuring zitten, zodat de schapen niet te lijden hebben van lang vervoer en in optimale conditie aankomen.' Maar vooraf weet je het nooit. 'De dieren moeten in vorm zijn en dat kan per dag verschillen.'

Vorige week waren fokkers Cees Commandeur, Nico van Heerwaarden, Loek van Vliet en Piet Kooiman present op de Nationale keuring in Apeldoorn. Hun jarige rammen, ram- en ooilammeren werden door de jury in hoofdzaak op de respectabele plaatsen 1b en 1c gezet.