Harde oordelen over financiën

De zogeheten grondwaarderingsgrondslagen (wijze waarop iets wordt gewaardeerd) in de jaarrekening en begroting van de OSG zijn 'niet prudent' te noemen.

Dat juridisch oordeel velt Horlings Accountants dat het onderzoek van Dyade naliep. Jan Lancee, lid van de werkgroep, duidde het dinsdagavond als een juridisch hard oordeel.

Horlings ondersteunt de quickscan van Dyade. De term 'niet prudent' (vrij vertaald niet goed over nagedacht) wordt gehanteerd als gevolg van de omgang met de 'eeuwigdurende vordering' bij OCW en het beperkt reserven van geld. Zo mist Horlings een voorziening voor groot onderhoud. Het bureau sluit zich aan bij een conclusie van Dyade dat zowel de personele als materiƫle exploitatie niet in evenwicht zijn met de bekosting. Raadsleden reageerden dinsdagavond niet gelukkig. Astrid van de Wetering wilde weten hoe het kwam dat de huidige accountant (PricewaterhouseCoopers) niet eerder met dergelijke bevindingen was gekomen. Wethouder Hennie Huisman gaf aan dat het college daarover met PwC in gesprek wil gaan, maar waakte ervoor de schuld bij de accountant neer te leggen.