'Schoolbestuur op afstand gehouden'

Burgemeester en wethouders, het schoolbestuur van de OSG, voelden zich door de directie van de OSG op afstand gehouden wanneer gevraagd werd hoe het met de school ging.

Dat staat in de rapportage van de werkgroep Onderzoek OSG van Jan Legters, Jan Lancee en Bert Huisman die de situatie op de OSG onderzocht. Het college zegt in de rapportage 'bij voortduring' getracht te hebben inzicht te krijgen in 'de omgang met inspectierapporten, de financiƫle situatie, de interne communicatie en daarmee samenhangend de aanpak van het begrotingstekort.'

Volgens het college was de informatieverstrekking echter 'zeer summier', terwijl de directie een actieve informatieplicht heeft. Er worden meer harde noten gekraakt. Zo wordt gesteld dat de school geen actueel sociaal plan, geen afvloeiingslijst en geen actief extern gericht loopbaanbeleid heeft. Volgens de werkgroep zouden dergelijke plannen er wel moeten zijn om te sturen op personeelsinzet in de toekomst. Volgens de werkgroep zullen gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Legters liet de raadsleden dinsdagavond weten dat er afstand tussen medewerkers en directie werd waargenomen, dat niet iedereen open staat voor de omgeving, dat er eilandjes zijn en hij sprak over 'schijnveiligheid' op school. 'Het is er ogenschijnlijk veilig, totdat je afwijkt van de norm.'

De schijnveiligheid werd dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst met personeel van de OSG niet gedeeld door medewerkers van de school. Legters liet dat dinsdagavond ook aan de raadsleden weten. Hij kreeg van raadslid Joop Groeskamp kritische vragen over hoeveel mensen de werkgroep eigenlijk had gesproken. Legters zei aanvankelijk ''tussen de zes en de acht' en had het later over meer mensen, maar aantallen werden niet duidelijk.

Dat het college zich op afstand gehouden voelde door de directie kwam dinsdagavond tijdens de mondelinge toelichting aan de raad verder niet aan de orde. Dat stond in de twintig pagina's dikke rapportage van de werkgroep die, samen met diverse andere stukken, ten tijde van de bijeenkomst in de raadzaal per e-mail aan de raadsleden werd verzonden. Personeel van de OSG toonde zich eerder op de dag niet gelukkig met het beeld dat alle schuld bij de directie zou liggen.

Wethouder Hennie Huisman (onderwijs) zei 's avonds in de raadzaal na vragen van raadsleden dat schoolbestuur (college) en directie verantwoordelijk zijn en dat het schoolbestuur daarom ook de situatie heeft laten doorlichten en maatregelen neemt.