OSG financieel in zeer zwaar weer geraakt

De OSG verkeert financieel in zeer zwaar weer. Het schoolbestuur (het college) heeft ingegrepen om de school financieel gezond te maken.

Onderzoeken van een werkgroep (Onderzoek OSG) en bureau Dyade stellen dat het voortbestaan van de school geen zekerheid is als er niets gebeurt aan de financiën. De OSG kent al een paar jaar tekorten (opgebouwd tot €1,1 miljoen), maar volgens Dyade zijn er meer problemen die de continuïteit in het geding brengen. Zo werd in 2012 €520.000,- meer dan begroot aan personeelskosten besteed.

Het schoolbestuur maakte dinsdag bekend dat naast Ingrid van Schie, dit schooljaar rector ad interim, een verandermanager is aangesteld om de school financieel gezond te maken. Dat moet gebeuren door middel van ingrepen in de bedrijfsvoering, het personeelsbestand en door de mogelijkheden van samenwerking met anderen te onderzoeken.

Het college zegt zich sterk te willen maken voor het behoud van een 'zo breed mogelijk onderwijsaanbod' op Texel. Dat betekent dat er zaken afgestoten zouden kunnen worden (de school heeft nu nog een breed aanbod van VMBO tot en met VWO), maar volgens wethouder Hennie Huisman (onderwijs) is het te vroeg daar al iets over te kunnen zeggen.

Of en hoeveel banen er mogelijk verdwijnen, is op het moment evenmin duidelijk. Tijdens een bijeenkomst met personeel werd dinsdagmiddag een getal van 18 fte genoemd, maar dat was volgens Huisman een rekenvoorbeeld. Er kan van zo'n aantal sprake zijn als het aantal leerlingen met tweehonderd afneemt. Dat staat volgens de prognoses de komende zes jaar wel te gebeuren. De school kent op het moment 954 leerlingen.

Het nieuws komt op een moment dat de school net is begonnen. 'De leerlingen merken niets van deze kwestie. De lessen draaien, er zijn introductiedagen en er is een nieuw setting. We hebben een school die heel goed draait, alles loopt en de werksfeer is goed', reageert rector ad interim Ingrid van Schie, tevens spreekbuis van de medewerkers. 'Er zijn zorgen en er zijn verbeterpunten. De verandermanager gaat aan de slag, iedereen heeft inbreng.' Gevraagd naar de sfeer onder het personeel, citeert ze één van de medewerkers: ''We gaan ons stinkende best doen."

Paul Krugers, voorzitter van de Medezeggenschapsraad: 'Dit is een soort wake up call. We moeten voorkomen dat er een panieksituatie ontstaat. Veel dingen binnen de school zijn goed geregeld. Deels zijn al maatregelen ingezet, het is niet zo dat de directie niets heeft gedaan, er is bijvoorbeeld een meerjaren strategisch beleidsplan gemaakt.' Krugers heeft vertrouwen in de toekomst. 'We strijden voor een breed onderwijsaanbod. De school is essentiëel voor de Texelse samenleving. Denk aan het bedrijfsleven, dat goede mensen moet aantrekken. Als je geen goed onderwijs kunt bieden, sta je al met 1-0 achter. En voor de vitaliteit van de samenleving. Je moet er niet aan denken dat bepaalde groepen leerlingen naar de overkant moeten. Maar als we gezamenlijk de schouders er onder zetten, moet het tot een goed eind kunnen komen.'