Johan Bommerson, de nieuwe verandermanager die op de OSG is aangesteld.
Johan Bommerson, de nieuwe verandermanager die op de OSG is aangesteld. foto: Jeroen van Hattum

'Vraag hoe OSG kan blijven voortbestaan'

Er wacht hem op de OSG een 'complexiteit aan complexe problemen', zoals hij het zelf omschreef. De 66-jarige Johan Bommerson uit Hoorn is aangesteld als verandermanager op de OSG om de school uit de problemen te halen.

Bommerson, die dinsdag werd gepresenteerd aan het personeel van de school en de gemeenteraad, gaat per direct aan de slag. Een week geleden kreeg hij het verzoek bij de OSG te komen. Hij houdt zich niet bezig met de dagelijkse leiding van de school (die is in handen van Ingrid van Schie), maar met het opstellen van een strategisch beleidsplan en het doorvoeren van maatregelen uit dat plan. Een strategisch beleidsplan was één van de aanbevelingen van de werkgroep die onderzoek deed naar de situatie op school.

Bommerson, voormalig leraar natuurkunde, was van 1994 tot 2006 voorzitter van het Atlas College, een scholengemeenschap met vijf vestigingen in Hoorn, Edam en Medemblik. Hij deed daar ervaring op in de omgang met dalende leerlingenaantallen, geldtekorten en andere problemen waar de OSG voor staat.

Bij zijn pensionering in 2006 stond de scholengemeenschap er volgens hem weer beter voor. Sindsdien is Bommerson actief geweest als interim-manager bij diverse scholen die uit de problemen moesten worden gehaald. De nieuwe verandermanager wond er dinsdagavond in het gemeentehuis geen doekjes om dat er een forse uitdaging ligt. 'Het gaat om de existentiële vraag hoe de OSG kan blijven voortbestaan bij een drastische afname van het aantal leerlingen.' Volgens de verwachtingen daalt het aantal leerlingen de komende zes jaar met 200 en dat betekent minder inkomsten (circa een miljoen) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bommerson liet weten dat hij de komende twee maanden de zaken gaat analyseren en aan het strategisch beleidsplan werkt. Daarna wil hij meteen aan de slag met het invoeren van maatregelen uit dat plan. Vooralsnog is onduidelijk wat dat zal zijn. Hij zei dit met het personeel van de school te willen doen en als voorbeeld noemde hij een medewerker van de OSG die tegen zei 'de stinkende best' te wllen doen voor de school .'Dat is de juiste instelling. Mensen willen wel veranderen, maar ze willen niet veranderd worden.' De nieuwe verandermanager gaat drie dagen per week aan de slag op de scholengemeenschap in Den Burg.

Johan Bommerson en rector ad interim Ingrid van Schie maken deel uit van een stuurgroep die de komende tijd het schoolbestuur (burgemeester en wethouders) adviseert over de school. In de stuurgroep zitten verder onderwijswethouder Hennie Huisman, Jan Lancee, Bert Huisman en Naomi Priems. Lancee en Huisman (teammanager gemeente) waren lid van de werkgroep die de OSG doorlichtte. Lancee, bestuurslid van Schooltij en voormalig topman in de uitgeverswereld, houdt zich bezig met de financiën. Huisman richt zich op de personeelszaken en Priems is secretaris van de stuurgroep.

Wethouder Huisman liet weten dat de plannen om de OSG te verzelfstandigen vooralsnog op een laag pitje zijn gezet. Bedoeling was om de verzelfstandiging, die recent al werd uitgesteld, in 2014 te laten plaatsvinden.