In juli 2010 werd de vernieuwde OSG ingericht met een vernieuwde inventaris.
In juli 2010 werd de vernieuwde OSG ingericht met een vernieuwde inventaris. foto: Archief Texelse Courant

Bureau mist buffers in begroting

Een geflatteerde vermogenspositie, geen financiële buffers om risico's en krimp van personeel op te vangen en hoge afschrijvingslasten uit 2010 die drukken op de begroting.

Die bevindingen komen naar voren in het rapport van onderzoeksbureau Dyade dat de jaarrekening van de OSG van 2012 en de begroting voor 2013 tegen het licht hield. Volgens Dyade kan een zelfstandig voortbestaan van de OSG in de huidige situatie op termijn niet worden gewaarborgd.

De scholengemeenschap heeft de afgelopen vier jaar een tekort van €1,1 miljoen opgebouwd. In de wetenschap dat de financiering vanuit het ministerie afneemt als het aantal leerlingen daalt, is dat tekort volgens Dyade moeilijk in te lopen. Onderzoeker Wim Hoogendoorn gaf als rekenvoorbeeld dat een vermindering van 50 leerlingen een vermindering van circa drie ton is. Dat betekent dat een afname van 200 leerlingen ruim een miljoen minder aan inkomsten is.

De hoge afschrijvingslasten komen voort een investering van €1,6 miljoen in inventaris voor de vernieuwde school aan de Haffelderweg. De helft daarvan was voor nieuw meubilair en ongeveer 3,5 ton voor IT. Dat laatste werd door Dyade overigens als 'aan de lage kant' beoordeeld.

Het in onderwijs gespecialiseerde bureau meldt verder dat de OSG geen buffers heeft opgebouwd voor diverse risico's die zijn onderkend en geld kunnen gaan kosten. Daarnaast heeft de school bij de eigen vermogenspositie een bedrag opgenomen van €429.000,- dat als 'eeuwigdurende vordering' op het ministerie van OCW te boek staat.

Volgens Dyade geeft dat een vertekend beeld, omdat het ministerie in de praktijk pas tot uitkering van dat geld zou overgaan als de school gesloten wordt. Volgens Hoogendoorn zou het beter zijn dat bedrag buiten beschouwing te laten en dan ziet het vermogen van de school er anders uit.

Dyade heeft onder neer geadviseerd geld te reserveren voor onderkende risico's, de voorgenomen reductie in personeel te onderbouwen en inzichtelijk te maken welke kosten dat met zich meebrengt. Ook wordt geadviseerd meer investeringen in ICT te doen voor de kwaliteit van het onderwijs.