Erik Mus en Desiree Krijthe krijgen van burgemeester Giskes de medaille en bijbehorende oorkonde.
Erik Mus en Desiree Krijthe krijgen van burgemeester Giskes de medaille en bijbehorende oorkonde. foto: Pip Barnard

Gouden medaille voor redders drenkelingen

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft vrijdagochtend de gouden medaille uitgereikt aan Erik Mus en Desirée Krijthe die op 7 maart vier inzittenden hebben gered uit een auto die op de Stengweg in het water was geraakt.

De gouden medaille wordt slechts bij zeer hoge uitzondering toegekend (de laatste keer was in 2009) voor 'uitzonderlijke reddingen', waarbij de redder zijn eigen leven in de waagschaal zet. 'Een woord als held moet je niet lichtvaardig gebruiken', zei Henk Leegte, bestuurslid van de maatschappij, 'maar het is in dit geval zeker op zijn plaats.' De medaille wordt traditioneel uitgereikt door de burgemeester, de uitreiking vond plaats bij De Robbenjager, in aanwezigheid van familie, vrienden, de dorpscommissie van De Cocksdorp en de Marine, Mus' werkgever.

De aanwezigen waren het er over eens dat de mannen die op die koude avond in maart in het water raakten onvoorstelbaar veel geluk hebben gehad. De geredden waren overigens niet bij de uitreiking aanwezig, maar volgens Leegte komt dit maar heel zelden voor. 'Het is heel goed voor te stellen dat ze zich ongemakkelijk voelen en liever niet met hun traumatische ervaring geconfronteerd willen worden. Bovendien is het natuurlijk moeilijk om degene in de ogen te zien die je leven heeft gered. Dan realiseer je je ineens "als jij er niet was geweest, had ik nu niet hier gestaan". Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om daarmee om te gaan.' Overigens zijn de mannen, afkomstig uit Castricum, Leeuwarden en Heerenveen, wel een keer bij Mus en Krijthe thuis geweest en hebben ze geen van allen - voor zover bnekend - nadelige gevolgen aan het ongeval overgehouden.

Het ongeluk gebeurde op 7 maart, toen het ijs net uit de Roggesloot was weggesmolten. Hoewe Krijthe zich er over verbaasde dat de hond met het gure weer naar buiten wilde, besloot ze toch een rondje te maken. Daarbij zag ze op de Stengweg een auto naderen en net buiten de bebouwde kom van De Cocksdorp te water raken. 'Eigenlijk zag ik het niet echt gebeuren, waarvoor was het te donker. Maar je ziet die achterlichten een rare beweging maken en ik hoorde een doffe klap. Ik ben heel snel naar huis gerend en heb Erik uit zijn bed gehaald'. Mus lag al te slapen, maar ging direct tot actie over. Vanaf dat moment volgden de gebeurtenissen elkaar heel snel op. Terwijl Krijthe contact zocht met de hulpdiensten, reed Mus met zijn wagen met verstralers op het dak naar de Stengweg. Daar ging hij direct het ijskoude water in. 'De wagen lag op zijn kop, dus ik kon niet zien hoeveel mensen er in zaten en bovendien was niet duidelijk wat de bestuurderskant was. Gelukkig gingen de deuren makkelijk open en hadden de mannen waarschijnlijk geen gordel om.' Eén voor één werden de mannen door Mus uit de wagen gehaald en naar de kant gebracht. Door de schok waren zij ook niet in staat duidelijke informatie te geven over het aantal inzittenden. 'Ze dachten gelijk al dat de chauffeur het niet had overleefd.' Bij aankomst van de hulpdiensten bleken de mannen ernstig onderkoeld en verward. Ze werden door ambulances naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Alleen dankzij de snelle actie van Mus en Krijthe hebben ze het ongeluk overleefd, reden voor de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen de redders ('en de hond') te belonen met de gouden medaille. Meer informatie over de maatschappij is te vinden op www.drenkeling.nl.