Raadsdelegatie: Texel terug in

samenwerking Waddeneilanden

Het ziet ernaar uit dat Texel vanaf 2014 weer volledig onderdeel uitmaakt van VASTT, het samenwerkingsverband van de Waddeneilanden.

Een delegatie van vijf Texelse raadsleden heeft de gemeenteraad geadviseerd weer volledig mee te doen. De raadsleden (Joop Groeskamp, Gerbrand Poster, Alfred Schaatsenberg, Cees Hoogerheide en Marjan de Groot) spraken van de zomer met bestuurders van de andere eilanden om te polsen hoe ze weer samen verder zouden kunnen gaan.

De gemeenteraad zegde eind 2012 formeel de huidige samenwerking op en leek er dit jaar op aan te koersen volledig afscheid te nemen. Een bezoek van Jurrit Visser, burgemeester van Terschelling en voorzitter van De Waddeneilanden, aan Texel leidde tot een koersverandering. Visser betoogde onder meer dat de eilanden in bestuurlijk opzicht veel sterker staan ten opzichte van andere overheden wanneer ze een eenheid vormen.

In de huidige situatie is er nog sprake van samenwerking tussen de vier Friese eilanden, waar Texel zich zo nu en dan bij aansluit als er zogeheten waddengerelateerde zaken aan de orde zijn.

Als de gemeenteraad het advies van de raadsdelegatie volgt, keren er weer Texelse raadsleden terug in de Eilander Raad. Bedoeling is dat Texel daarin vijf van de negentien zetels krijgt, net zoals het tot eind 2012 al het geval was.

Bedoeling is dat de vijf gezamenlijk een beleidsplan opzetten en bekijken of er taken aan de Eilander Raad overgedragen kunnen worden. Er blijft voor elk eiland de ruimte ook met anderen samen te werken. Wat de kosten betreft, is het de bedoeling dat Texel 30 procent gaat betalen ofwel €141.000,-. Dat is €41.000,- meer dan er nu beschikbaar is voor de samenwerking. Woensdag 4 september wordt het voorstel van de raadsdelegatie in commissieverband besproken en woensdag 18 september staat het op de agenda van de gemeenteraad.