Deelnemers na het volbrengen van de zwemtocht Den Helder-Texel, gefotografeerd op het puntje van De Hors.
Deelnemers na het volbrengen van de zwemtocht Den Helder-Texel, gefotografeerd op het puntje van De Hors. foto:Auke Rienstra

Oversteek volbracht

24 Zwemmers glibberden zaterdag over de scherpe keien voor Lands End het zeewater in voor de oversteek  naar Texel. De derde editie van de tocht, die na 25 jaar afwezigheid in 2009 nieuw leven is ingeblazen was door het ruwe weer 'pittig zwaar'.

Organisatoren Marco Witte en Peter Haker van Zwemclub ZPC TX'71, hadden er 's ochtends nog een hard hoofd in of de tocht wel door kon gaan. Er werd windkracht 3 tot 5 voorspeld en het leek er op dat het eerder windkracht 6 zou worden. Spannend, want volgbootjes moeten de zwemmers tussen de golven en de schuimkoppen kunnen blijven zien. Maar de nautische staf en de verkeerscentrale gaven rond 11.00 uur hun fiat. In de namiddag zou de wind krimpen en de ebstroom in combinatie met de oostelijke wind (strijkend tij) zouden voor relatief rustig zwemwater zorgen van ongeveer 19° Celsius. De 24 Texelse zwemmers gingen om half zes bij Landsend te water. Een uur en een kwartier later stonden alle zwemmers op de zuidpunt van de Hors te genieten van warme soep. In een rechte lijn is de afstand net 4 kilometer, maar door de stroming wordt er 4,6 kilometer gezwommen. Dat gebeurde met nog stevig wat wind en midden in het zeegat was het water nog onstuimig. De zwemtocht was pittig tot zwaar.

Er werd gestart in groepjes van vier. Zo kon iedereen zoveel mogelijk het eigen tempo zwemmen, terwijl men bij elkaar in de buurt bleef voor de volgbootjes. De volgbootjes werden bemand door; Piet van der Vis, Peter Witte, Flip Duinker, Gerrit Jan Betsema, Rick van der Vis, Koos Tjepkema, Axel Wetsteen en Marco Witte. Het startmoment en de koers werden in overleg bepaald door de schippers. Samen met de verkeerscentrale Den Helder leidden zij ook de scheepvaart om de zwemmers heen.

De buitenwaterzwemgroep van ZPTX'71 groeit. Er wordt, uitgezonderd de winterperiode, twee keer per week in zee getraind waarbij de afstand varieert van 1,5 kilometer tot 6 kilometer. Zwemtijden komen dichter bij elkaar en de kwaliteit van de zwemmers neemt toe. De minimum leeftijd van de deelnemers is 16. Op grond van hun goede trainingsresultaten werd dispensatie verleend aan Sophie Graaf (13) en Nikki Bruining (15). Ze verrasten iedereen door als zesde (Sophie) en veertiende (Nikki) op de Hors aan te komen. Beide jonge dames genoten van de belangstelling van de aanwezige media. De oudste deelnemer was de 57-jarige triatlete Corrie de Jager. Op de Hors was er een gevoel van opluchting en vreugde over het slagen van de tocht. De deelnemers werden verwelkomd door familie, kregen warme soep en werden per Landrover van Maarten Jan Boon en Brian Bakker naar Paal 9 gebracht.