De luchtballon donderdagavond bij de landing in Eierland.
De luchtballon donderdagavond bij de landing in Eierland. foto: Thomas Haag

Twee geslaagde ballonvluchten boven Texel

Donderdag- en vrijdagavond zijn twee ballonvaarten gemaakt boven Texel. Het vrijwel windstille weer en de mooie zomeravond zorgden dat passagiers met volle teugen genoten.

Excellent Ballooning, dat al eerder ballonvluchten op Texel heeft gehouden, reed donderdag vanaf de boot rechtstreeks naar verzamelpunt Stayokay. Nadat daar in het bijzijn van de passagiers een met helium gevulde proefballon was opgelaten, werd besloten op te stijgen vanaf het nabijgelegen weiland aan de Haffelderweg waar voorheen de meierblis werd gehouden. Doordat er enkele kinderen bij waren, die wat minder wegen dan volwassenen, mochten er dit keer twaalf passagiers in de mand. Een buitenkansje, want een ballontocht boven Texel gebeurt maar zelden. Maar sinds 2008 bijna elk jaar wel één of enkele keren, sinds dit weekend staat de teller van coördinator Jan Haag op 194 passagiers.

De luchtballon is te sturen door deze te laten stijgen of dalen, waardoor het gevaarte meedrijft met de luchtstroming op die hoogte. Na een kalme vlucht in noordelijke richting over Texel landde de ballon donderdagavond een paar uur later veilig in een stoppelveld langs de Postweg in Eierland. Vrijdagmorgen werd de ballon opgepompt op een stuk land aan de Oorsprongweg. Ditmaal dreef de ballon in zuidelijke richting. Eindpunt was een weiland bij hoeve Buitenlust nabij Den Burg, nagenoeg dezelfde plek waar al eens eerder was geland. Wat betreft Jan Haag en Excellent Ballooning zullen het niet de laatste ballontochten boven Texel zijn. Wie zich in de toekomst van een plaatsje in de mand wil verzekeren, kan zich opgeven bij Jan Haag, tel.310083 of 06-53555066.