Terwijl Dirk Jan Boon ploegt, meet zus Erica de diepte van de veur.
Terwijl Dirk Jan Boon ploegt, meet zus Erica de diepte van de veur. foto: Gerard Timmerman

Ploegwedstrijd: meten is weten 

Veel belangstelling zondag voor de Texelse ploegwedstrijden op het land van Maarten Veeger aan de Westerweg. Winnaars werden Marcel Bakker (heen en weer gaande ploegen) en Jos Witte (rondgaand).

Op het redelijk vochtige land, waar dwars op de graanstoppel werd geploegd, was de strijd gelijk. Dat de resultaten, met name in het begin, toch behoorlijk verschillenden, had diverse oorzaken. Ervaring speelde een rol, maar ook gewenning aan het materiaal. Wie voor het eerst met een ploeg en een trekker het veld in reed, kon voor een verrassing komen te staan. Want een lichte ploeg kan bijvoorbeeld gaan zwabberen achter de trekker. Ook voorbereiding speelde een rol. Wie zich vooraf de tijd niet had gegund op een stukje grond proef te ploegen, had zondag de handen vol om de boel goed af te stellen. Maar ook als die moeite wel was genomen, was dat geen garantie voor net ploegwerk, ondervond de jonge Dirk Jan Boon. Zoals ook bij vele anderen kostte het hem moeite tijdens de tweede gang de aarde mooi op die van de openingsveur te laten aansluiten. Het was centimeterwerk, zus Erica hield met de duimstok de diepte van de veur bij. Gaandeweg de middag ging het beter, uiteindelijk eindigde deze jonge zelfstandige bij de heen en weer gaande ploegen zelfs als vijfde.

Verderop had herintredend ploeger Mart van Bentum het ook niet makkelijk. Hij was met name slecht te spreken over de kwaliteit van zijn openingsveur. De ploeger kreeg veel goedbedoelde adviezen vanaf de zijkant. Ook hier veel meet- en stelwerk om er toch een mooi, gladde, liefst wat rond aflopende akker van te maken. Bij titelverdediger Teun Huisman oogde het werk fraai, maar toch was ook deze routinier niet echt tevreden. Zijn Fiat had geen diepteregeling, wat bij dit werk een extra handicap is en waardoor de ploeg de neiging heeft om in afwijkende grond wat naar boven te komen. 'Eigenlijk is het prutsen', stelde hij zijn ploegrister nog maar eens bij. Jurylid Geert Timmer oordeelde mild. 'Ik heb mooi ploegwerk gezien', onthield hij zich van het noemen van namen. Samen met oud-ploegkampioen ging hij met de puntenlijst langs de verschillende akkers.

De ploegwedstrijd trok veel belangstelling, onder meer van oudgediende Koopman van voorheen Johanneshoeve, die het stoppelploegen nog met een span paarden voor de ploeg had geleerd.

Maarten Veeger, zelf overigens geen ploeger is, stelde zijn land bereidwillig ter beschikking aan de organiserende Oude Trekker en Motoren Vereniging. Het land aan de Westerweg lag volop in het zicht, zodat de ploegers geen gebrek aan belangstelling hadden. Menigeen nam op de mooie zondag een kijkje op het land, overigens vooral Texelaars met een agrarische achtergrond. Aan de rand van de akker namen ze de gelegenheid te baat om bij te praten.

Uitslag:

Heen en weer gaande ploegen: 1. Marcel Bakker 156,5 punten; 2. Jan Oosterhof 145; 3. Teun Huisman 140,5; 4. Jan Bouwmeester 131; 5. Dirk Jan Boon 130; 6. Nico Schipper 113,5; 7. Jan Amens 110,5 punten.

Rondgaande ploegen: 1. Jos Witte 156 punten; 2. Anton Bakker 144,5; 3. Niek Kuip 139,5; 4. Kees Burgman 138; 5. Koos Haarsma 128,5; 6. Mart van Bentum 122,5; 7. Jacob Witte 121,5; 8. Paul Wuis 113,5; 9. Ruud Spoelstra 107; 10. Pieter Jan Kampstra 98. Wisselbeker Marcel Bakker met 156,5 punten.