Broer en zussen Jaap, Lies en Rie Witte bij het afscheid van De Voorzorg.
Broer en zussen Jaap, Lies en Rie Witte bij het afscheid van De Voorzorg. foto: Gerard Timmerman

Reünie Wittes van De Voorzorg

In 1928 verhuisden opa Jan Witte en oma Catharina Witte-Herpers van hoeve De Bunders naar De Voorzorg in Waalenburg. Nadien zouden de Wittes er 85 jaar boeren. Dubbele gevoelens op de reünie van de Wittes, zondag ter gelegenheid van het afscheid van de boerderij.

Jaap Witte (85) heeft het allemaal meegemaakt. Hij werd er geboren, boerde er zijn leven lang, gaf het stokje over aan zijn zoon en opvolger Jan, die moest verplaatsen nu Waalenburg wordt teruggegeven aan de natuur. Met zijn jongere zussen Lies en Rie is Jaap er ook bij nu de Wittes afscheid nemen van De Voorzorg. De emotionele band met deze plek is sterk. Jaap en de andere vijf kinderen van Jan en Catharina groeiden er op en ook de 32 kleinkinderen van Jan en Catharina zijn gehecht aan De Voorzorg. Dat blijkt ook wel uit de opkomst bij de reünie, die een afscheid en een nieuw begin symboliseert. Liefst 65 reünisten maken hun opwachting op deze dag die 's morgens begint op de nieuwe melkveehouderij van Jan Witte en Paula Gieles aan de Veenselangweg. Het is een lange weg geweest, waarover Jan op deze dag geen woord meer vuil wil maken. Het was een reis met hindernissen, maar wat geweest is is geweest. Ze mogen trots zijn op dit nieuwe bedrijf. Een moderne ligboxenstal, veel licht, goed geventileerd, hypermodern met twee melkrobots. Om de koeien te laten wennen staan ze nu nog op stal, maar als ze over een poosje thuis zijn, dan kunnen ze gewoon naar buiten, zoals het hoort. En naar behoefte een rondje maken door de melkrobot. Ze wennen al aardig, sommige koeien sjouwen meerdere keren per dag door het apparaat. Glimmende zwartbonte koeien voor de melk. En ook wat roodbonte. 'Die zijn voor de chocolademelk', grapt de gastheer.

En dan die naam: Don Voorzorg. Een combinatie van Don Bosco, de boerderij verderop waar het land (deels) bij hoorde, en De Voorzorg. Zo blijft de naam in ere. En zo boeren de Wittes van De Voorzorg verder. Een ondernemende familie die al generaties lang koeien melkt en nog volop meedraait in de agrarische sector. Anno 2013 boeren nazaten van Jan en Catharina onder meer op hoeve Dordrecht, Theodorus Hoeve, St. Maartenshoeve, Leiden, De Waddel en de Eagles Ranch. En nu dus ook op Don Voorzorg.