Afbeelding
foto: Gerard Timmerman

Jongeren op de bon voor alcohol op straat

Twee jongeren van 15 jaar zijn donderdag in De Koog op de bon gegaan voor bezit van alcoholhoudende drank op straat.

De jongeren maakten deel uit van een groepje jongeren dat meerdere flessen alcoholhoudende drank had gekocht in een supermarkt. Sinds 1 januari 2013 zijn '16-minners' die alcoholhoudende drank drinken of bij zich hebben, strafbaar. De maatregel is een gevolg van de gewijzigde Drank- en Horecawet.

Tijdens een controle troffen toezichthouders van de gemeente 's avonds een groepje jongeren aan in De Koog dat meerdere flessen alcoholhoudende drank aan het overhevelen was van een boodschappentas in een doos. Twee van de jongeren die daarmee bezig waren, waren nog geen 16 jaar oud. De gemeente wil alcoholmisbruik onder jongeren zoveel mogelijk terugdringen. Hierbij gaat het niet primair om het uitdelen van boetes, maar om de gezondheid van de jongeren.

Alcoholgebruik op jonge leeftijd is schadelijk, vooral voor de opbouw van de hersenen. Hierdoor kunnen onder andere schoolprestaties achteruit gaan. Daarnaast leidt drankgebruik tot veel overlast en ongelukken. Met ingang van 1 januari 2014 wordt de minimumleeftijd voor alcohol verhoogd naar 18 jaar.