Komende vrijdag begint in De Koog het vernieuwde Tropical Streef Festival.
Komende vrijdag begint in De Koog het vernieuwde Tropical Streef Festival. foto: Job Schepers

Tropical vernieuwd

Het Tropical Street Festival in De Koog wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. In tegenstelling tot eerdere edities is er ook  overdag van alles te beleven, van liveacts tot diverse dansdemo's.

Een nieuw format, nieuwe aankleding, meer deelnemers en meer activiteiten voor jong en oud. Het Tropical Street Festival maakt een nieuwe start. Het feest begint op vrijdag om 12.00uur en vanaf dat moment is het ook echt begonnen. 'De laatste jaren was er overdag te weinig te doen. Daarom doen we het dit jaar helemaal anders', vertelt Jeroen van Rossum (organisatie). Op vrijdag is er livemuziek op het Toekomstplein en zijn er Zumba- en Salsademo's. 's Avonds barst het feest als vanouds los in dertien verschillende horecagelegenheden in de Dorpsstraat. De diversiteit van de muziek is groot. De liefhebbers van elektronische muziek kunnen terecht in De Bilder, De Wijsneus en De Babbels waar dj's als Bootsman2Bootsman, Irwan, Roy, Da Costa en Sander Breukers draaien. In bar en feestcafé Geen Idee, café Sjans, Tapas Bar Bodega 59, café De Kuip, en café De Jutter zijn liveacts als Caribbean Punch, Piano House, Exobeat en Bon Faya. Naast bands van de overkant is er ook aandacht voor lokale bands. Zo speelt Gone to the Beach bij het Proeflokaal. 'Er is voor iedereen wel muziek naar zijn of haar smaak. Alles gaat in een gezellig zomerse sfeer, maar de muziek is heel breed. Het is niet alleen reggae of trommelgeluiden en tikkende kokosnoten. Al blijft het absoluut een tropisch feest', vervolgt Van Rossum. Op zaterdag gaat het feest in alle vrolijkheid verder. Vanaf twaalf uur kunnen de gasten weer terecht voor dansdemo's en livemuziek; op zaterdag zelfs op twee locaties. Bij No Nonsens en op het Dorpsplein is het genieten geblazen. Ondanks dat er veel vernieuwingen zijn, worden traditionele elementen niet overboord gegooid. Ook dit jaar kunnen de bezoekers weer genieten van brassbands die dansende tropisch geklede dames door de Dorpsstraat begeleiden.

'Je moet de goede dingen behouden, maar je moet ook durven te vernieuwen. De laatste jaren zakte het festival toch een beetje in, maar doordat we als horeca de krachten gebundeld hebben zijn we nu klaar om het festival even succesvol te maken als het ooit was', vertelt Van Rossum. Om alles in goede banen te leiden is de hulp ingeschakeld van een evenementen organisatie. 'Als je iets wilt vernieuwen, moet je het ook goed doen', vertelt Tjeerd Henstra van café De Jutter. De voorbereidingen in de badplaats zijn inmiddels in volle gang. Verschillende cafés en restaurants zijn druk bezig om van de zaak een tropisch oord te maken en ook op straat worden de palmbomen en de parasols alweer aangesleept. 'De Koog is klaar voor een spetterend feest', besluit Van Rossum.

De voorverkoop van het evenement is in volle gang. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.tropicaltexel.nl en in de filialen van De Kolonist in Den Burg.Een passe partout voor het hele festival kost in de voorverkoop €17,50,-, een dagkaart €10,-.