Trekpontje over het Eierlands Kanaal bij Hogezandskil, onderdeel van de wandelroute van Oosterend naar De Slufter, één van de projecten van De Lieuw.
Trekpontje over het Eierlands Kanaal bij Hogezandskil, onderdeel van de wandelroute van Oosterend naar De Slufter, één van de projecten van De Lieuw. foto: Foto Vakdesign

'Economisch belang

landschap is enorm'

Bescherming van weidevogels, bloemrijke akkerranden, verbrede oevers, tuinwallen, wandelpaden en de Havensluis. Voorbeelden van natuur –en landschapsprojecten van De Lieuw. De vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer bestaat 15 jaar en viert dat zaterdag 31 augustus in Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal.

Voorzitter Corry Heijne: 'Boeren zijn de makers en hoeders van het landschap. Door het laten grazen van schapen en koeien, het verbouwen aardappels, bloembollen, maïs en wat al niet meer zorgen ze voor een prachtig mozaïek. Neem die bloemrijke akkerranden, dat scoort enorm bij toeristen. Texel drijft op het toerisme, het economisch belang van het landschap is enorm.' De Lieuw, opgericht op initiatief van Dick Drijver, zet zich in voor behoud en versterking van natuur en landschap in het agrarisch gebied, bijvoorbeeld door het terugbrengen van cultuurhistorische elementen zoals tuinwallen en bescherming van weidevogels. De vereniging kan met 234 leden en 65 donateurs bogen op een breed draagvlak. Maar heeft ook een diverse achterban, grootschalige en kleinschalige boeren, burgers en buitenlui, akkerbouwers, bollentelers, schapenhouders en veehouders, in Eierland en op de Hoge Berg. Die diversiteit, maar ook de specifieke eigenschappen van het Texelse landschap, werkt twee kanten op. 'Aan de ene kant kan het lastig zijn, omdat een project in één gebied ook effect kan hebben op het aangrenzende land. Maar aan de andere kant biedt het ook uitdagingen.' Neem de weidevogels. 'Die houden van vochtige grond, vernatting komt het broedresultaat zeker ten goede. Maar op Texel mag je geen water op je land pompen. We zijn op Novalishoeve een proef met vernatting van greppels gestart. Het trok gelijk meer weidevogels aan die beter kunnen foerageren'. De Lieuw wordt regelmatig om advies gevraagd. 'Voor praktische zaken, zoals het invullen van formulieren. Maar we schuiven ook regelmatig aan voor overleg met gemeente, provincie en andere instanties, zoals bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van het Hogeberg schapenpakket.Er spelen allerlei dingen, zoals beleid uit Brussel, landelijk, regionaal of lokaal. We proberen samen op te trekken met LTO en de Agrarisch Jongeren Texel. We hebben een groot potentieel hoog opgeleide jonge agrariërs.'

De vergoedingssystematiek voor agrarisch natuurbeheer is complex en wijzigt regelmatig. 'Zeker is dat niets zeker is. We gaan toe naar een systeem van gebiedsoffertes, waarbij geld via een collectieve aanvraag wordt uitgekeerd. We hopen dat dit meer flexibiliteit zal opleveren. Er moet wel aan voorwaarden worden voldaan, zoals een bepaalde hoeveelheid blijvend grasland en er moet een bepaalde biodiversiteit zijn. Voorwaarde is ook dat De Lieuw gecertificeerd is, maar dat zijn we gelukkig al. En het zou ook wel eens kunnen zijn dat de provincie de eis stelt dat we grotere collectieven moeten vormen, bijvoorbeeld met Wieringen.' Er zit nog het nodige in de pijpleiding, zoals projecten met Loodsen in het Landschap, wandelpaden rond Den Burg en Oosterend, herstel van stolpen en het opstellen van een gebiedsofferte voor het natuur en landschap in het agrarische gebied.

De Lieuw viert het 15-jarig bestaan zaterdag 31 augustus van 14.00 tot 17.00 uur in Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal. Er is doorlopend een excursie-wandeling over het Sommeltjes paadje naar de gerestaureerde boet van Tienhoven. En het museum is gratis te bezichtigen. Alle leden en belangstellenden zijn welkom.