Imme Schraag en haar pony Quality Golden Whoops Whaps werden provinciaal kampioen.
Imme Schraag en haar pony Quality Golden Whoops Whaps werden provinciaal kampioen. foto: Foto Persburo Texel

Drie kampioenstitels voor Texelse ruiters

Drie kampioenstitels en even zoveel startplaatsen voor het Nederlands kampioenschap, Dat was het resultaat dat de Texelse deelnemers aan de regiokampioenschappen in Hoofddorp mee naar huis namen.

Imme Schraag heeft zaterdag met haar pony Quality Golden Whoops Whaps het Noordhollands kampioenschap behaald in de klasse B, categorie A/B. Ze behaalde in twee proeven maar liefst drie winstpunten, waarmee ze tevens promoveerde naar de klasse L1.

Ook Priscilla Noorlander en het viertal onder leiding van Bea Dekker mochten na afloop van de regiokampioenschappen, die in Hoofddorp werden gehouden, de kampioenssjerp omhangen. Imme Schraag, de jongste Texelse deelnemer, reed op zaterdag. Zij neemt nog maar korte tijd deel aan wedstrijden, wat haar prestatie extra bijzonder maakt. Marousha van Egmond, die pas de dag voor de kampioenschappen van vakantie was terug gekomen, legde met haar pony Koen beslag op de tweede plaats in de klasse L1, categorie A/B. Toch mogen beide ruiters niet door naar het Nederlands kampioenschap, omdat deelname aan het NK pas mogelijk is vanaf klasse L2. Het NK lag wel binnen de mogelijkheiden van Manon List en Milou Kooiman. List zette met Golden M&M twee mooie proeven neer in de klasse L2, categorie D/E en eindigde op de vierde plaats. Daarmee staat zij eerste reserve voor het NK. Milou Kooiman deed ondanks een gebroken elleboog toch een poging bij de eerste drie Z- combinaties te eindigen. Maar door de statische houding van haar gipsarm begreep de pony haar aanwijzingen niet goed, waardoor een eindklassering bij de beste drie niet haalbaar was. Kooiman eindigde uiteindelijk als vijfde, maar verdiende in de tweede proef wel een winstpunt.

De paarden waren op zondag aan de beurt. Eva van der Linde en Belle Lady Texel, die deze winter nog het Noordhollands indoorkampioenschap op hun naam schreven, behoorden tot de favorieten in de klasse ZZL. Aan het einde van haar kür op muziek voegde Van der Linde echter een extra element toe, omdat ze iets voor liep op de muziek. Hierover ontstond discussie en verwarring bij de beide juryleden, die na rijp beraad besloten een nul voor dit onderdeel toe te kennen. Ook bij het cijfer voor de technische onderdelen werd ze voor haar extra onderdeel gestraft. Desondanks eindigde ze als vijfde in de eindklassering en mag ze zich revancheren op het Nederlands kampioenschap, dat begin september wordt gehouden.

Priscilla Noorlander verscheen met twee paarden aan de start. In de klasse M2 behaalde zij met Cordoba een vierde plaats door twee nette proeven te rijden. Hiermee wist ze zich te plaatsen voor de NK. Met Dionisos was ze een klasse apart in de M1. Ook hier schreef ze beide proeven op haar naam waarmee ze naast drie winstpunten ook het Noordhollands kampioenschap opeiste. Noorlander mag dus met twee paarden de strijd aangaan tijdens het NK. Het Texelse feestje werd compleet gemaakt door het viertal. Onder leiding van commandant Bea Dekker reden Marloes van der Vis, Hannita de Wit, Ilona van der Vis en Mandy Bosma een mooie proef in de klasse Z. Hiermee sleepten ook zij het Noordhollands kampioenschap binnen en ook zij mogen zij zich tijdens het NK meten aan de viertallen uit de andere provincies.