'100 km MTB-pad 

stimulans economie'

De mountainbike (MTB) route van 100 kilometer lengte waarvan de aanleg in voorbereiding is, zal een stimulans zijn voor het toerisme en een positieve uitstraling hebben op de lokale economie. Dat zegt het college van b en w, dat hoopt dat de route zal bijdragen aan de nominatie van Texel voor de titel Sportgemeente van het Jaar. Donderdag wordt bekend wie de drie genomineerden zijn.

'De MTB-route past naadloos in de Texelse ambitie om Texel sportief op de kaart te zetten', melden b en w. 'De MTB-route zal er voor zorgen dat onze (sportieve) toeristen en prestatiegerichte fietsers veel en lang zullen genieten van ons prachtige eiland. Het is een uitbreiding (voorzieningen in permanente vorm) waar veel sporters op af zullen komen. Dit naast de al bestaande succesnummers op Texel, onder andere: de jaarlijkse MTB-monstertocht Super Sunday, de Texel Halve Marathon en de Ronde om Texel. De Texelse mountainbikeroute is uniek in zijn soort.' De verwachting is dat de route zeer in trek zal zijn bij de 300.000 MTB'ers in Nederland. 'Als hiervan 'slechts' 10 procent op jaarbasis naar Texel komt, levert dit 30.000 extra toeristen op. Dit levert voor de toeristische sector een interessante economische impuls op. De mountainbikeroute heeft zo zijn economische spin-off voor de lokale economie.'

De MTB-route Texel is een initiatief van Wielersport Texel (WST). Nederland kent ruim 130 aangelegde MTB-routes, waarvan de meeste in Noord-Brabant en het oosten van het land. In Noord-Holland zijn slechts negen parcoursen. De 100 kilometer lange route is de langste van Nederland. Voor de totstandkoming werkt WST nauw samen met de gemeente, Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Nationaal Park, Uitwaterende Sluizen, particuliere landeigenaren en het bedrijfsleven. De gemeente heeft een groot aantal vergunningen verleend. Daarnaast promoot de gemeente Texel het eiland als sporteiland en heeft daarom graag een bijdrage geleverd aan het initiatief. Belangrijk is ook de medewerking van Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Nationaal Park en Uitwaterende Sluizen. Als natuurbeheerders zijn zij verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming van de natuur. Tegelijkertijd moeten zij mogelijkheden bieden om te kunnen recreëren in de natuur. Er is bewust gekozen voor een lange route. Dit om de kans dat fietsers buiten de route treden te minimaliseren en de kans op aantasting van kwetsbare gebieden zo klein mogelijk te maken. Met name hierdoor is veel draagvlak ontstaan bij de natuurorganisaties. Derde partner zijn particuliere landeigenaren. Deze, veelal agrariërs, bezitten grond waar de toerist en zélfs de Texelaar bijna nooit komen. Zij zien de meerwaarde van de route en werken belangeloos mee aan het uitwerken en het organiseren van de aanleg van de route. De vierde partner zijn ondernemers. De logiesverstrekkers, groepsaccommodaties en vakantieparken zien deze groep sporters graag komen. Mountainbikers maken over het algemeen geen onderscheid tussen jaargetijden en weersomstandigheden. Zij vullen daarom ook de dalperiodes van de toeristische sector.