Na ruim tachtig jaar verdwijnt de winkel van L en R uit de Parkstraat.
Na ruim tachtig jaar verdwijnt de winkel van L en R uit de Parkstraat. foto: Pip Barnard

Sluiting winkel houdt gemoederen bezig

Het was deze week een van de meestgelezen berichten op zowel de website als de Facebookpagina van deze krant, het bericht dat kantoorvakhandel LenR de deuren sluit. Oud-redacteur Frits Beutick sprak van 'het verdwijnen van een instituut'. 

Het is dan ook niet teveel gezegd dat de winkel in de Parkstraat al 'sinds mensenheugenis' bestaat; dit jaar 81 jaar. Per 1 mei 1932 kochten de gebroeders Duinker, uitgevers van de Texelsche Courant, het pand tegenover de drukkerij om daar na een ingrijpende verbouwing de Boekhandel Parkstraat te huisvesten, die voordien ook een plaats vond in de drukkerij. De woning was eigendom van Jacob Kooiman en niet lang daarvoor gebouwd aan de rand van het dorp, want toen vijftig jaar eerder de drukkerij werd gesticht, keken de drukkers nog uit over de weilanden. Samen met de krant groeit ook de boekhandel, die in de loop der tijd uitbreidt met een leesbibliotheek en - mede door de invloed van redacteur Jan de Waal - een afdeling fotografie. Al vanaf het begin werden aan de drukkerij gelieerde waren verkocht, zoals enveloppen, pakpapier en rubber stempels en toen de fotografie een steeds grotere vlucht nam, breidde het assortiment uit met prentbriefkaarten en wanddecoraties. De boekhandel was bovendien de plek van waaruit Johan Duinker het eiland trachtte warm te maken voor de wereldhulptaal Esperanto.

Dit alles zorgt voor veel naamsbekenheid en aanloop, wat alleen maar toeneemt als in 1967 de drukkerij van de Parkstraat verhuist naar nieuwbouw achter de winkel. Het adres verandert daarmee naar Warmoesstraat, maar de route van het publiek laat zich niet eenvoudig verleggen en de hoofdweg naar de drukkerij - en de redactie van de Texelse Courant - blijft via de winkel in de Parkstraat lopen. In die jaren gaat de leiding van het bedrijf over naar Martin Warnaar, die wordt aangetrokken na het plotse overlijden van Jan van Wijk in 1968. Emeritus-hoofdredacteur Harry de Graaf, die zijn loopbaan begon op de fotografie-afdeling van de winkel, had inmiddels de overstap naar de redactie al gemaakt. In de jaren die volgen wordt de winkel ingrijpend verbouwd en uitgebreid en wordt tevens de huisstijl aangepast, die de afkorting LenR in het collectief geheugen zal griffen. Het assortiment kantoormachines wordt in 1984 uitgebreid met de eerste computers en ook het fotokopiƫren neemt een steeds grotere vlucht.

In 1996 groeit de drukkerij uit zijn jasje en wordt verhuizing naar de Spinbaan overwogen. Vooruitlopend hierop wordt het bedrijf gesplitst en verdwijnt - na 64 jaar - de boekhandel uit de Parkstraat. Dit deel van het bedrijf verhuist naar de Weverstraat, waar de Bruna-winkel van het echtpaar De Vries. De parkstraat blijft het domein van Ben en Onnoline Zegeren, die zich daar volledig richten op de kantoorvakhandel. Door de opkomst van het internet, het veranderd bestedingspatroon en de stijgende kosten stagneerde enkele jaren geleden echter de groei en dreigde de winkel te verdwijnen. Een reddingspoging werd ondernomen door B&B accountants, die in 2011 het bedrijf overnamen, maar uiteindelijk bleef het lastig om kosten en baten tegen elkaar weg te strepen, zodat enkele weken geleden het onvermijdelijke besluit viel om de winkel per 30 september te sluiten. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat er met het pand gaat gebeuren. Zowel boven de winkel als boven de voormalige drukkerij zijn woningen gevestigd.