Vissersboot WR10 Johan Prins van Koninklijke Prins & Dingemanse oogst mosselzaad .
Vissersboot WR10 Johan Prins van Koninklijke Prins & Dingemanse oogst mosselzaad . foto: Pieter de Vries

'Werelderfgoed niet verzilverd'

Betrek de visserijsector meer bij beheer en behoud van de Waddenzee als werelderfgoed. Dat is een van de aanbevelingen die de Waddenvereniging doet in het rapport 'Waddenzee biedt Kansen', dat maandag aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is gepresenteerd.

De Waddenzee ontving vier jaar geleden de status van werelderfgoed. De belangrijkste conclusie uit het rapport van de Waddenvereniging is dat er met die internationaal erkende status eigenlijk niets is gedaan. Zowel bedrijven als overheid gingen na 2009 op dezelfde voet verder als voorheen, en de kansen die de Waddenzee als werelderfgoed biedt zijn tot nu toe dan ook grotendeels onbenut gebleven, concludeert de Waddenvereniging.

De Waddenvereniging stelt dat vissers goed kunnen helpen bij de instandhouding van de Waddenzee als werelderfgoed.kunnen, doordat juist bij hen veel kennis en ervaring is van het gebied, De Waddenvereniging sprak de afgelopen tijd met een groot aantal ondernemers uit de regio.

Op verschillende plaatsen staat weliswaar een bord, informatiezuil of paal die verwijst naar de status van het gebied als werelderfgoed, en sporadisch een vlag of logo. Maar volgens de Waddenvereniging lijkt het erop dat er meteen weer is overgegaan tot de orde van de dag.
Kansen liggen volgens de ondernemers niet alleen bij het benadrukken van de werelderfgoedstatus aan toeristen. Ook andere bedrijven en industrie kunnen er meer van profiteren, door bijvoorbeeld producten te gaan verkopen waarbij ze de bijzondere herkomst benadrukken. Een 'werelderfgoed-mossel' noemt de vereniging hierbij als voorbeeld.

Een belangrijk knelpunt is volgens veel ondernemers dat er geen organisatie is die zorgt voor de marketing van het Waddengebied als geheel. 'Omdat het werelderfgoed Waddenzee van niemand is, probeert iedereen er wat van te maken en dat levert versnippering op en een gebrek aan regie', stelt de Waddenvereniging.

De Waddenzee is een van de grootste wetlands op aarde en in 2009 op de Werelderfgoedlijst gezet. De Waddenzee is het enige natuurgebied in Nederland dat dit toonaangevende keurmerk mag dragen.