Afbeelding
foto: Liselotte Schoo Fotografie

Tonijntartaar en gamba

Zesgranenbroodje met tonijntartaar en gemarineerde gamba

Ingrediƫnten:

Granenbroodje

500 gram 6 granenmeel

200 ml lauw water

15 gram boter

5 gram zout

4 gram droge of 8 gram verse gist

15 gram suiker

Tonijntartaar

500 gram rauwe tonijn

Sojasaus (Kikkoman)

sap van een halve citroen

verse gemberwortel

grof zeezout

grof gemalen peper

Gemarineerde gamba's

gepelde gamba's

olijfolie

verse knoflook

rozemarijn

tijm

beetje sambal

sap van een halve citroen

Restaurant Vogelhuis-Oranjerie, Dorpsstraat 204, De Koog.

Granenbroodje: Maak een deeg en laat 45 minuten op een warme plaats onder een vochtige doek rijzen. Kneed het deeg door en maak bolletjes van 25 gram en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat de bolletjes 45 minuten rijzen en bak ze af in een voorverwarmde oven op 200 graden in ca. 10 minuten.

Tonijntartaar: Hak de tonijn in heel kleine stukjes (ongeveer 3 mm x 3 mm), voeg dan citroensap en wat geraspte gemberwortel toe. Daarna eerst de sojasaus en dan pas de zout en peper naar smaak toevoegen, dit omdat de sojasaus (Kikkoman) zout kan zijn.

Gemarineerde gamba's: Kook de gepelde gamba'skort gaar in gezouten water en het sap van de halve citroen die over is van de tartaar. Maak een marinade van wat olijfolie, verse knoflook, rozemarijn, tijm en een klein beetje sambal. Haal de gamba's uit het kookvocht en doe ze als ze nog warm zijn in de marinade en laat ze hier in afkoelen.

Snij het broodje doormidden en leg op de ene helft een bolletje tartaar en op de andere helft een gamba, druk het gedeelte met de gamba bovenop de tartaar en zet vast met een prikker. Garneer met sla, tomaat en maak af met wasabimayonaise.