Introductieweek 

groene' ingenieurs

 

Eerstejaars van de MBO-opleiding Green Engineering van Helicon Opleidingen in Boxtel brengen hun introductieweek door op Texel. Green Engineering is een nieuwe MBO middenkader opleiding, die in 2012 is gestart.

Hans van de Wetering van Helicon: 'We gaan de biobased engineers voor de toekomst opleiden. Meisjes en jongens die van de hoed en de rand weten als het gaat om nieuwe groene technieken, energieën en technologieën.' Green Engineering richt zich op de 'verwaarding van natuurlijke reststromen, primaire teelt en secundaire verwerking voor biobased business, biobased energie en energiebesparing'. De opleiding focust dus op groene, technische en communicatieve aspecten en op ondernemerschap. Dit schooljaar starten er 26 eerstejaars, die van 19 tot en met 22 augustus het eiland bezoeken. 'Texel is qua beleid en bedrijvigheid hét voorbeeld voor de Green Engineers in spé. deze jonge groene engineers het eiland Texel', zegt Van de Wetering.

Zo bezoeken de Green Engineers de energieboerderij Scholleboe van Frank Gorter, aan de Westerweg in Den Burg. Kleinschalige innovatieve initiatieven en ideeën om energieneutraal te werken en leven. In de raadszaal worden ze ontvangen door de gemeente voor de uiteenzetting van de visionaire beleidsmatige aanpak op Texel. Aansluitend is een presentatie van Texel Energie. Over lopende, toekomstige en afgeronde projecten gecombineerd met ondernemerschap. Hortimare, binnen het NIOZ, is ook een halte. Daar krijgen ze een presentatie en rondleiding door de laboratoria over de innovatieve teelt van zeewier. Natuurlijk de productie van een Texels product: ijs. Een rondleiding en energetisch verhaal over van melk naar ijs bij IJsboerderij Labora. Sluitstuk is de Zelfpluktuin voor een rondleiding en verhaal over innovatieve teelt van aardbeien. Tussendoor fietsen de 'green engineers' langs de windturbine in Oudenschild om ter plekke te luisteren naar de geluidsintensiteit bij een draaiende windturbine. De groep met 26 leerlingen en 4 docenten verblijven in Texel Stayokay verplaatsen zich per fiets. 'Texel is een perfecte plaats voor een eerste beroeps- en toekomst oriëntatie.'