Volop strijd bij de stockcars Formule 1.
Volop strijd bij de stockcars Formule 1. foto: Gerard Timmerman

Jong talent en ouwe rotten leveren strijd in de autocross

Vreugde en verdriet lagen dicht bij elkaar bij de autocross die zondag op het terrein aan de Hoofdweg werd gehouden. Zoals in kamp De Smidt. Grote blijdschap toen Kenny (16) de zege pakte in de juniorenklasse, een welkome opsteker nadat broer Jeffrey eerder die dag bij de Rodeo moest uitvallen met een gebroken middenhandsbeentje.

Kenny de Smidt demonstreerde in de finale van de kweekvijver van de cross zijn stuurmanskunst. Waar eerst Jacco Veeger aan kop ging, reed Kenny zich in het volle deelnemersveld vaardig naar voren. Er ontspon zich een tweestrijd tussen Kenny en boezemvriend Ruud Betsema, die Kenny onder groot gejuich van zijn familie in zijn voordeel besliste. Volgend jaar mag hij meedoen met de Rodeo. Derde werd Jacco Veeger. Een sensationele ontknoping van de finale waarin de zenuwen hoog opspeelden. Het gaspedaal ging diep naar beneden, enkele karretjes maakten een koprol, zoals die van Jeffrey Garritsen en Pieter Drijver. Wat rustiger aan ging het bij de Micha Hoogerheide, met twaalf jaar éen van de jongste deelnemers in deze klasse. Aangestoken door het kamp Koorn bleef de startende coureur netjes in de buitenbaan, zodat snellere jongens en meisjes hem binnendoor konden passeren.

Manches en finale van de Rodeoklasse hadden meer weg van een afvalrace. Met name de finale eindigde in een slagveld, waarbij het middenterrein de aanblik bood van een autosloperij. Ook de als tweede geëindigde Joost Broekman constateerde na afloop dat zijn gehavende BMW rijp was voor de container van Blokdijk. De winst ging in deze klasse naar David Stark. Derde werd Dennis Koster. Wie had gehoopt op een vrouwelijk succes, werd teleurgesteld. De bolide van Lisanne Amsing, die in de laatste manche nog vooraan eindigde, kwam in de finale voortijdig tot stilstand.

Het wat uitgedunde veld bij de 4-Cilinder Vrije klasse deed geen afbreuk aan de spanning in deze categorie opgevoerde wagens waar snelheden hoog oplopen. Ook hier binnen de baan rivaliteit, maar buiten de baan kameraadschap. Zo kwam het dat in de finale keurig werd gewacht tot Hans Arnout de laatste moeren van zijn wagen had vastgedraaid. Brutaal pakte hij wel meteen de leiding, om een straatlengte voorsprong te nemen. Maar een race is pas gereden als de vlag valt, want toen hij niet meer in te halen leek, sloeg de pech toe en kwam hij nagenoeg tot stilstand. Peter Betsema zag zijn kans schoon en hield Bert Uitgeest (2) en Jan van der Vis (3) achter zich.

Voor het eerst sinds jaren zagen de toeschouwers weer kevers over de baan crossen. Niet de vertrouwde VW-tjes waarmee in een ver verleden over de schans werd gesprongen, maar flink opgevoerde wagens, wel met de kenmerkende achterwielaandrijving. Vier Texelaars in deze nieuwe klasse, waarin de toon vooral werd gezet door de overkanters. Winnaar Patrick Hoexum nam snel afstand, maar Texelaar Ben Rentenaar leek lange tijd af te stevenen op een triomfrit in de oude Dodge van Wim Koorn. Maar ingesloten door overkanters overspeelde Rentenaar zijn hand en eindigde uiteindelijk als zevende. Snelheden liepen hoog op in deze klasse, Hoexum reed in zijn snelste rondje gemiddeld 80,2 km/uur. Tweede werd Clark Mulder, derde Johan Goos.

Nog niet iets sneller (max. 82 km/uur) ging het bij de stockcars Formule 1. In de finale van de koningsklasse van de cross pakte Sandor Mantje meteen de leiding, met in zijn kielzog Pablo Brandenburg. Toen Mantje in de bocht met zijn voorwiel de binnenrand aantikte en zijn auto ging spinnen, was het gedaan met zijn voorsprong. Brandenburg scheurde onverstoorbaar naar de overwinning, gevolgd door Erwin Goënga (2) en Arjan Koorn (3). Het evenement zou niet zonder monteurs kunnen bestaan. 'Monteurs zijn de mantelzorgers van de cross', zei Dries Veltkamp. De 'Godfather van de cross' reikte de door hem in het leven geroepen beker uit aan monteur Maarten Koorn. Met trofee maakte deze oudgediende in gezelschap van de twee Autocrossmissen een ererondje in de Dodge. De EHBO moest enkele keren in actie komen, met zijn arm in het gips was Jeffrey de Smidt net op tijd terug uit het ziekenhuis om zijn broer Kenny te zien winnen. De dijk rond de crossarena was behoorlijk bezet.

Beeld van de  finale van de 4 Cilinder Vrije klasse.
Junior Micha Hoogerheide (12) in zijn Daihatsu reed voor het eerst.
Irmin Reijdon maakt de Rodeo van Joyce Halsema rijklaar voor de finale.
De keverrace vormde een nieuw onderdeel in de cross.
Het voorstellen van de finalisten in de juniorenklasse.
Vreugde in het kamp De Smidt als Kenny de juniorenklasse wint.
Menig autowrak eindigde tijdens de finale voortijdig op het middenterrein.
Pablo Brandenburg op weg naar de zege in de Formule 1.
Monteur Maarten Koorn maakte een ererondje met de Crossmissen.
Robin van Sambeek interviewt junior Sander Schaafsma.
De finale van de Rodeo's draaide uit op een slagveld.