Stichting Samen één Texel werkt de komende maanden een concreet bedrijfsplan uit voor een kliniek en een zorghotel op Texel.
Stichting Samen één Texel werkt de komende maanden een concreet bedrijfsplan uit voor een kliniek en een zorghotel op Texel. foto:

Stichting samen één zet zich

in voor kliniek met zorghotel

Het verbeteren van de zorgvoorzieningen voor alle Texelaars door de ontwikkeling van zorgtoerisme. Deze doelstelling leeft al geruime tijd maar tot heden liepen alle initiatieven op niets uit. Stichting Samen één Texel zet de volgende stap door in de komende maanden een concreet bedrijfsplan uit te laten werken voor een kliniek en een zorghotel op Texel.

In 2012 heeft de Stichting Samen één Texel het verkennende onderzoek 'Texel als OntZorgProefTuin' gepresenteerd. Hieruit bleek dat er ruim voldoende draagvlak is in de Texelse samenleving om met elkaar het dreigende 'zorgtekort' aan te pakken. Voorzitter Wim Eelman: 'Na het onderzoek zijn er diverse vervolggesprekken gevoerd met als insteek het 'zorgaanbod' verdelen over de dorpen op het eiland. Uit de praktijk is gebleken dat dit geen haalbare kaart is. Het zorgaanbod moet centraal geregeld worden in samenwerking met een zorgorganisatie, die voor dag- en nachtverzorging kan zorgen.' Wim Eelman: 'Als Texel zich durft te positioneren als vakantieoord voor toeristen die zorg nodig hebben dan betekent dat een verbetering van de zorgvoorziening voor alle Texelaars en extra werkgelegenheid. Een bijkomend feit is dat hierdoor het aantal toeristen, door het jaar heen, flink zal toenemen met alle positieve gevolgen hiervan voor de Texelse economie. Daarnaast is het heel goed mogelijk om een 'toevluchtsoord' te worden voor mensen die wachtlijsten willen vermijden. Een voorbeeld: Er gaan nu ca. 30.000 Nederlanders en 20.000 Duitsers, Fransen, Britten en Luxemburgers per jaar naar België voor bijvoorbeeld een orthopedische ingreep zoals een nieuwe heup of knie. Waarom halen we een deel daarvan niet naar de kliniek op Texel? En zo zullen er meerdere specialismen te noemen zijn die kansen bieden voor Texel.' Alle nuttige reeds uitgewerkte informatie, do's en don'ts uit eerdere Texelse initiatieven worden meegenomen in het bedrijfsplan. De vereiste kengetallen voor wat betreft bouw, zorg, toerisme en financiën worden verzameld op basis van de meest recente rapporten die daarvoor landelijk en Europees beschikbaar zijn. Uiteindelijk wordt er eind november op basis van het bedrijfsplan een beslissing genomen over een concreet vervolg.

Dennie Banda wint Krimstrandloop

Een geweldige prestatie leverde Dennie Banda uit Den Hoorn door woensdagavond de 1200 meter van de vijfde Krimstrandloop op zijn naam te schrijven.

De negenjarige Hoornder versloeg in een adembenemende eindsprint de 12-jarige Myron Focke uit Oberhausen. Goede derde was Tijn Zeeman uit Den Burg. De omstandigheden waren ideaal. Bij de meisjes was Jasmijn Baptist de snelste voor Milou de Ruijter en Linsey Nagtegaal. Op de 4km-loop had Tim Kerkmann uit Bielefeld een geduchte concurrent aan Tim Bennen uit Rolde (14.08 om 14.18). Eerste dame werd Kristin Bender in 16.57. Jaap Witte en Jan Kerkmann kwamen gezamenlijk door op 4 km en lange tijd stond niet vast wie er aan het langste eind zou trekken. Het talrijke publiek zag Witte in het laatste stuk van de race weglopen bij Kerkmann, hij scoorde 27.32. Eerste dame op de 8 km was de vijftienjarige Inga Behnen uit Hamm (D) in 38.21, een keurige tijd. De volgende loop is op zondagochtend, de zesde Bos en Duin zomercross. Inschrijven vanaf 10.00 uur bij Bos en Duin, Bakkenweg 16. De start is om 10.30 uur. Info 313387.