Ben Rentenaar verruilt de 4 cilinder vrije klasse voor de kevers.
Ben Rentenaar verruilt de 4 cilinder vrije klasse voor de kevers. foto: Gerard Timmerman

Kevercross terug van weggeweest

Nieuw onderdeel bij de autocross die zondag wordt verreden. Bij de keverrace die terug is van weggeweest strijden circa twintig coureurs om de hoogste eer. Een van hen is Ben Rentenaar.

Ben Rentenaar? Maar die reed toch altijd in de 4 Cilinder vrije klasse. 'Klopt', vertelt de garagehouder uit Den Burg. 'Maar je wilt ook wel eens wat anders. Dit is heel anders rijden. Geen contactsport zoals bij de 4 cilinders. Geen geduw, getrek en geram. De wielen van deze kever steken flink uit, het is allemaal een stuk kwetsbaarder. Het komt meer aan op behendigheid, meer racen dan crossen. Anders is ook dat een kever achterwielaandrijving heeft. Misschien gaat het nog wat harder dan de 4 Cilinder vrije klasse.'

Er is nog een reden voor zijn overstap: 'De 4 Cilinderklasse is uit het ACON-programma geschrapt. En alleen twee crossen op Texel vind ik wat weinig om zo'n auto rijdende te houden. Onder de vlag van ACON worden in het land jaarlijks zeven kevercrossen gehouden. Dat is veel, maar ik hoop dat ik ze kan rijden.' Succesvol in de keversport is eilandgenoot René Hoep, die met zijn hoge klassering onlangs de Texelse Courant haalde.

Ben Rentenaar (35) crosst vanaf zijn achttiende, sinds een jaar of tien in de 4 cilinder vrije klasse. Typerend voor deze categorie is dat het grotendeels zelfgebouwde auto's zijn, waar op het schutbord en het dak na weinig origineels aan zit. Nu hij er afscheid van heeft genomen is de auto grotendeels gedemonteerd. De carosserie en andere onderdelen zijn verkocht, de 2-liter en 16-klepper Opel-motor met een vermogen van 230 pk heeft hij gehouden en overgezet in de gele kever waarmee hij zondag aan de start verschijnt. Niet het vertrouwde kevergeluid dat we nog kennen uit het verleden zal opstijgen uit de crossarena aan de Hoofdweg. En zo zal ook de springschans waarmee kevertjes destijds de bocht afsneden ontbreken. Andere Texelaars die in een kever rijden zijn Dennis Raateland, Ruud van der Ploeg, Wouter van Strien en René Hoep, van wie de laatste er zondag wegens een andere cross niet bij kan zijn. Wel van de partij zijn een stuk of vijftien kevercrossers van de overkant. De autocross begint om 12.00 uur, er wordt gereden in de klassen Formule 1, 4 Cilinder vrije klasse. Rodeo, Kevers en Junioren.