Toch losplaats bij koffiecafé

B en w gaan alsnog akkoord met de aanwijzing van een laad- en losplaats voor de woningen De Naal 2 en 4 in Den Hoorn. In overleg met aanvragers, omwonenden en dorpscommissie zal de exacte plek worden bepaald.

Om de laad- en losvoorziening was gevraagd door Janien de Bruijn en Irene Penha in verband met de bevoorrading van hun koffiecafé. Het college besliste afwijzend omdat ze vreesden voor overlast voor buren en passanten. De aanvragers maakten bezwaar tegen deze weigering en kregen de commissie bezwaarschriften achter zich. Het college legt zich daarbij neer maar wil dat de beoogde locatie iets wordt verschoven, waarbij mogelijk een zitbank wordt verplaatst.

Groene paden

gaan weer open

Het broedseizoen 2013 zit er in het Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op. Nog enkele vogels zitten op eieren, nadat een eerdere broedpoging geen succes had, of zijn hun jongen nog aan het voeren.

Nu het broedseizoen bijna voorbij is, opent Staatsbosbeheer vanaf vrijdag 16 augustus weer de 'groene paden': de met groene aanduiding gemarkeerde wandelpaden in het Nationaal Park Duinen van Texel. Het pad achter De Geul blijft nog tot 1 september dicht omdat het dicht langs de lepelaarskolonie loopt. Voordat de paden open gaan maait Staatsbosbeheer de paden en snoeit zo nodig uitgegroeide struiken, nadat gecontroleerd is of er geen late broedgevallen zijn waardoor dit nog niet kan. Het gaat om onverharde meestal ruige paden voor de meer avontuurlijke wandelaar.

Vogelwandeling voor de jeugd

Vogelwerkgroep Texel organiseert zaterdag 17 augustus een vogelwandeling gericht op jongeren. Deze excursie, onder leiding van Marcel Wijnalda uit Den Burg, voert langs de Horsmeertjes en zal ongeveer twee uur duren. Jongeren (en hun begeleiders) zijn van harte welkom om deel te nemen. Het is aan te raden een verrekijker mee te nemen. Onderweg zal aandacht worden besteed aan de verschillende vogelsoorten, hun gedrag, hun voedsel en hun uiterlijk. Wijnalda is onderwijzer en kan boeiend vertellen over de vogels en hun gedragingen. De excusie begint om 10.00uur bij de parkeerplaats bij de Horsmeertjes en is ook gratis toegankelijk voor niet-leden.