Liesbeth Rijkers en zoon Rein aan het jammen in de huiskamer. Zaterdag op Strenderpop speelt ze in  'Are Week dan maar' en 'Suitcase'.
Liesbeth Rijkers en zoon Rein aan het jammen in de huiskamer. Zaterdag op Strenderpop speelt ze in 'Are Week dan maar' en 'Suitcase'. foto: Gerard Timmerman

Muziek is wat de klok slaat in huize Rijkers

'Ik zeg wel eens: ik loop op een liedje.' Muziek is een tweede natuur voor Liesbeth Rijkers uit Den Burg. Ze zingt en speelt piano en treedt zaterdag tijdens Strenderpop twee keer op. 's Middags met 'Are week dan maar' en 's avonds met 'Suitcase'.

 

 

Muziek is wat de klok slaat in huize Rijkers. Liesbeth zingt en speelt in meerdere bands, man Jos verzamelt alles wat los en vast zit en ook hun kinderen Jet, Rein en Zina zijn volop met de muziek bezig. Jet zingt en speelt piano, Rein is gitarist in Foot-C en Zina zou best wel eens kunnen uitgroeien tot een getalenteerde zangeres. Zelf muziek maken, maar ook luisteren naar anderen. 'Jos en ik gingen vroeger al naar allerlei festivals, zoals Texel Blues, Texelpop en Strenderpop. Ook naar London Calling, in Paradiso, met aankomende talenten uit Engeland. Hetzelfde sfeertje als Sommeltjespop. En we zijn op de Zwarte Cross geweest.' Jet somt moeiteloos de namen op van bands die er speelden. Vanavond (dinsdag) staat Jug Bros in de Compagnie op het programma. Als grootste fan speelt Rein af en toe mee met Ewout en zijn maten.

Zoals haar kinderen al vroeg muziek maken, zat ook Liesbeth al jong achter de piano. Toen met veel minder enthousiasme dan nu: 'Klassieke pianoles. Niet leuk, ik hoor mijn leraar nog zeggen: ''De aanhouder wint''. Nadien verdween de muziek naar de achtergrond, totdat op de bruiloft van een vriend de Waalderband speelde en Liesbeth een paar nummers meezong. Simon (van der Geest, toen lid van de band) vroeg toen of ik bij de Waalderband wilde komen. We oefenden op de Korenschoof bij Ben Bakker. Eerst als tweede stem met Wim Piet Eelman. het repeteren was mijn avondje uit in de week.' De band ging verder als 'Are week dan maar', waar Liesbeth nu keyboard speelt en waarvan de naam verwijst naar het uitstellen van de repetities. 'Toen Ben in Spanje ging wonen, dacht ik dat het zou stoppen. Maar tweeënhalf jaar na het laatste optreden, staan we toch weer op het podium. Een soort reünie dus. Nee, we oefenen niet ''are week'', deze week zelfs twee keer.

Volop drukte in de aanloop naar Strenderpop, vrijdag repeteert ze met haar andere band Suitcase, waarvoor ze werd gevraagd door Marcel Buijsman. Ze kent de drummer via het Popkoor, waar ze ook solo's zingt en onder meer kerstnummers deed. Bezoekers van KTF konden haar in actie zien toen ze samen met Roland Bisschop het duet 'Hit the road Jack' opvoerde. Weer heel anders was haar optreden in het bostheater van Ecomare, waar ze een klassiek 'Miau'-duet opvoerde. Bij de intocht speelde ze met de Sinterklaasband, een variant van de Waalderband. 'Ook fantastisch om te doen.' Spraakmakend was het optreden van de ABBA-band, begonnen als een project voor Texelpop. 'Wie wil nu ABBA spelen? Het was gewoon gekkigheid. Maar wel veel lol.' En dermate aansprekend, dat ze werden gevraagd op Sommeltjespop de ABBA-covers te spelen. Liesbeth begeleidde dochter Zina op piano en ook met Rein klikt het muzikaal goed. 'Zullen we even jammen?', zetten de twee een bluesnummer in.

Muziek is voor Liesbeth synoniem aan plezier maken. 'Als het met elkaar klikt, gaat dat vanzelf. 'Are week dan maar' is hartstikke leuk en bij Suitcase gaan we lekker los. We hoeven elkaar maar aan te kijken om te zeggen: ''We gaan ervoor''.

Gerard Timmerman