Texel dingt mee naar titel 'Sportgemeente van het Jaar 2013'

Na de afsluiting van de Nationale Sportweek eerder dit jaar op het eiland dingt Texel nu mee naar de titel 'Sportgemeente van het Jaar 2013'. Eenendertig grote en kleinere gemeenten hebben zich aangemeld voor deze verkiezingen.

De verkiezing wordt voor de achtste keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 25 september tijdens het landelijke VSG- congres in Delft bekendgemaakt.
De gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van 'Sportgemeente 2013' te veroveren, zijn: Aalsmeer, Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Arnhem, Barendrecht, Bergambacht, Bergen op Zoom, Castricum, Deventer, Eindhoven, Enschede, Ermelo, Gouda, Groesbeek, Haarlemmermeer, Heerenveen, Heeze-Leende, IJsselstein, Leeuwarden, Millingen aan de Rijn, 's-Hertogenbosch, Sittard-Geleen, Texel, Tytsjerksteradiel, Valkenswaard, Veenendaal, Velsen, Winterswijk, Zaanstad, Zeewolde en Zeist.
De deelnemende gemeenten vulden een vragenlijst in waarmee het 'sportklimaat' in beeld wordt gebracht. Ook beschreven de gemeenten hun Beste Initiatief van 2012/2013. Een initiatief op sport- of beweeggebied waar ze het meest trots op zijn. Op basis van de ingevulde vragenlijst én de score op het 'Beste initiatief 2012/2013' nomineert een adviescommissie drie gemeenten voor de titel 'Sportgemeente 2013'. Ook worden er ten minste drie inzendingen voor het 'Beste initiatief 2012/2013' genomineerd. De nominaties worden op donderdag 22 augustus 2013 bekendgemaakt.
Van de genomineerde gemeenten voor het 'Beste initiatief 2012/2013' wordt een korte publieksversie van hun beste initiatief op www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst. Collega-gemeenten vormen de publieksjury en kunnen een stem uitbrengen.