Afbeelding
foto:

'Geen mishandeling, noodweer'

 

De politierechter in Alkmaar sprak donderdagavond een 29-jarige Zaandammer vrij, die door Justitie was gedagvaard vanwege mishandeling van een Texelaar in De Koog op 10 juni vorig jaar. De man deelde weliswaar een rake klap uit, maar deed dat uit noodweer, aldus de rechter.

'Kijk. Zo ging het.' Uitgebreid toont de Zaandamse verdachte in de rechtszaal hoe hij de Texelaar raakte, toen hij zich omdraaide omdat zijn gevoel hem zei dat hij werd aangevallen. Het stemt in grote lijnen overeen met wat twee getuigen kort ervoor onafhankelijk van elkaar hebben verteld: de Zaandammer trok zijn vriend weg bij een dreigende ruzie, werd bij het weglopen in de rug aangevallen en draaide zich om met een afwerende beweging, zijn opponent daarbij hard rakend. De Texelaar liep een bloedlip, een pijnlijk gelaat en kapotte tanden op. De tandartsnota voor het medische herstelwerk beliep ruim 500 euro.

Hoe het op die bewuste junidag in De Koog zo uit de hand kon lopen, weet de Zaandammer niet te vertellen. Ook de getuigen weten het waarom niet goed te duiden. Vijf Zaanse bijna-dertigers zetten op Texel de bloemetjes buiten, een van hen raakt bij het sluiten van de kroegen in gesprek met een Texels meisje als hij het nummer van een taxicentrale vraagt, eenmaal buiten voegen een paar Texelse vrienden van haar zich erbij en voor iedereen het weet heerst er een uitgesproken grimmige sfeer.

Allemaal de schuld van de Texelaars, die - in totaal een man of vijf sterk - om niets ruzie begonnen te zoeken, zeggen de Zaandammers. Bij het weglopen wordt hij - denkt hij - van achteren door een van de Texelaars belaagd. Zijn afwerende reflex mondt uit in wat de rechter 'een enorme knal' noemt. De 'Zaanse' versie van het gebeurde staat in schril contrast met het Texelse relaas. Als de eilanders zich buiten bij hun vriendin voegen, zien ze hoe de verdachte meteen agressief reageert. Hij provoceert, daagt uit, scheldt uit, zoekt ruzie. Aan beide kanten heeft het bier rijkelijk gevloeid. De Texelaars willen hem tot bedaren brengen, maar het is de vlam in de pan. Het slachtoffer is ontdaan. Maar voor hij iets kan doen liggen de tanden uit zijn mond.

De politierechter worstelt met de zaak, waarin het grootste probleem de massa verklaringen en de onderverdeling in twee kampen is. Uiteindelijk zijn de verklaringen onder ede die de twee getuigen in de rechtszaak afleggen cruciaal. Daarin vindt de politierechter voldoende ondersteuning van de verklaring van de verdachte dat hij handelde in een reflex. 'U heeft hard geslagen, maar ik zie het als noodweer. U bent vrijgesproken.'

De officier van Justitie twijfelt of beroep zal worden aangetekend. Nog geen volledig onherroepelijke uitspraak derhalve.