Gemoederen lopen

hoog op bij Isola Bella

Geen politie aan de deur bij bed & breakfast Isola Bella, wel burgemeester Francine Giskes met waarnemend directeur Jan Legters die het pad effenden voor twee controleurs van de gemeente. Dit nadat Giskes had toegezegd dat de twaalf bedden voor B&B waarop Jan Prins en Anne Hottentot op basis van een raadsbesluit recht hebben niet in het geding zijn.

Dinsdagmorgen kregen de twee ambtenaren nog het deksel op de neus. De schrik zat er bij de Isola Bella goed in. Bij een vorige controle door de gemeente werd weliswaar geen overtreding geconstateerd, maar nadat privéslaapkamers gesloten bleven kregen ze alsnog een dwangsom van €16.500,- in de bus. 'Het kostte ons €8.000,- om die van tafel te krijgen', aldus Hottentot.

Ook met de 'machtiging tot binnentreding in een woning' kwamen de ambtenaren niet binnen. Die voldeed volgens de advocaat Prins en Hottentot niet aan de eisen. Zo ontbrak onder meer de handtekening van burgemeester Giskes. Nadat hun de toegang was geweigerd keerden de ambtenaren terug naar het gemeentehuis met de mededeling dat ze alsnog de vereiste handtekening zouden halen. Later die dag werd gemeld dat ze woensdag zouden terugkeren met politiebegeleiding. Waar de controleurs aan de voordeur werden geweigerd, werden politici en pers via de achteringang hartelijk ontvangen. Dinsdag hielden raadsleden Gerbrand Poster (TX2010), Jur Schuiringa (VVD) en Joop Groeskamp (Texels Belang) crisisberaad aan de keukentafel van de B&B, die momenteel volop in gebruik is. De avond vóór de aangekondigde controle was contact geweest met de burgemeester, met het dringende verzoek van de controle af te zien en de kwestie eerst met de politiek te bespreken. Woensdag schoven ook Ben Zegeren (CDA), Annie Hin (TX2010) en Marjan de Groot (VVD) aan. Die morgen geen politie aan de deur, maar wel de burgemeester. De mededeling dat haar bezoek een poging was om 'uit deze nare situatie te komen, want dit wordt bizar' was voldoende om haar binnen te laten. Giskes: 'De indruk is gewekt dat we geen gevolg geven aan de uitspraak van de raad (over splitsing in twee woningen en dus twaalf B&B-bedden). Niets is minder waar. We doen wat de raad ons opdraagt: zes kamers, twaalf bedden voor Isola Bella. Maar er lopen verschillende trajecten', doelde Giskes op een nog lopende rechtszaak. De controle (een momentopname) die daarvoor nodig was heeft volgens haar niet als doel Isola Bella in problemen te brengen of op kosten te jagen, maar duidelijkheid te krijgen over de kwestie of Isola Bella wel of geen recht kan ontlenen aan het gelijkheidsbeginsel. Volgens Giskes is dit vooral van belang voor toekomstige gevallen waarin het maximum aantal van zes bedden wordt overschreden. 'Geen handhaving of dwangsom, de controleurs komen voor een update van de informatie', haalde Giskes de kou uit de lucht. De bouwvergunning om te splitsen in twee woningen kan pas worden verleend als het nieuwe plan buitengebied in werking is. Tot die tijd zal de huidige situatie worden gedoogd. Na die vaststelling konden de controleurs hun gang gaan. Meer op pagina 2.