Anders bekeken

Goud...

Als de drukte het toelaat, wil ik graag naar een natuurprogramma van de EO kijken. Deze week was er een prachtige reportage van het tropische regenwoud. De filmmaker was met de bevolking van het woud vertrouwd geraakt, de mannen gingen op jacht en toonden hoe ze met een blaaspijp de apen hoog uit de bomen schoten, ja soms wel 30 meter uit de lucht! De mensen weten zich daar te redden met wat het woud schenkt, kinderen deinzen niet terug om spinnen te vangen en te roosteren bij een vuurtje, vrouwen zijn helemaal gelukkig als manlief uit de hoogste boom een bijenraat weet te bemachtigen.

Hij plukt een stel bladeren, draait er een soort koord van dat hij gebruikt om omhoog te klimmen, op blote voeten tegen de stam aan. Boven wacht hem een waar gevecht met de bijen, kwaad opgeschrikt vallen ze hem natuurlijk aan, maar na verwoede pogingen, vele steken later, wordt de held met honing binnengehaald. Het dorp viert feest, ze smikkelen allemaal, van klein tot groot, het druipt van de handen, het is voor hen een gouden dag, een soort suikerfeest maar dan in het regenwoud. We worden graag als mensen getrakteerd, bij het circus in De Koog waar prachtige acts worden geshowd, is er in de pauze, als je van de olifant afkomt, een heerlijke zoete suikerspin. En wat dacht je van de heerlijke Skuumkoppe met het warme weer, over goud gesproken...

De vakantietijd brengt ons ook gouden momenten, de beslommeringen van thuis even vergeten, het werk loslaten en genieten van de nieuwe omgeving. Texel is dan wel geen tropisch regenwoud, maar de vakantiegangers kunnen bij Murthe ook een flinke klauterpartij op touw zetten. De vuurtoren beklimmen levert een prachtig uitzicht, een beeld dat je moet koesteren, voor jong en oud.

Ik moet zeggen: ik ga ook graag op zoek naar een mooi uitzicht, een ander land, met heerlijk eten, een andere natuur, snuiven van hun cultuur. Even de patiƫnten aan mijn collega's overlaten, ontspannen en de accu weer opladen. Samen genieten van de goede dingen des levens. Niets moeten, geen wekker, telefoon, computer, horloge, niets van dat al, een bikini, een paar leuke boeken, zonnebrand , korte broek, slippers en baddoek...

De komende twee weken gaat Jozien op zoek naar Grieks goud. Het moet er prachtig zijn, je kunt er duiken, fietsen, gyros eten, mmmm, Griekse yoghurt.

Maar het mooiste is dan het thuiskomen. Je eigen bed, de hond, de poes, de kippen, de tuin, het weerzien, de haven, de vertrouwde mensen, plekken, er is maar een eiland, een land van melk en honing, mijn mooie Texel, ik verlang er nu al naar, ons... Gouden Boltje.

Jozien