HavenVIStijn veel meer dan vis

Op de haven van Oudeschild wordt zaterdag 10 augustus het HavenVIStijn gehouden. Er wordt vis gebakken, er staan tien rookvaten en terugkerend onderdeel is ook het ankertillen. Het begint om 13.00 uur, 's avonds is er muziek.

De vis is gratis, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengst gaat naar Verloskundigen Praktijk Texel, voor het echoapparaat. Ook garnalenvissers zijn paraat met een kraam. Zij verkopen broodjes garnaal voor een redelijke prijs, de opbrengst gaat naar KIKA. Kokkelvissers Albert en Willem-Anton Schagen laten hun product proeven en vertellen er over. De gebroeders Hans en Jaap Bakker demonstreren het touwslaan, er is een demonstratie nettenboeten en de Texelse vloot versiert de haven met vlaggen. Vissermannen vertellen over verschillende vistechnieken en enkele schepen zullen het tuig uithangen. De KNRM is present met de Francine Kroesen en de Beursplein 5. Leden kunnen een rondje meevaren. Dirk Burger, oud-medewerker van TESO, bemant een kraam met de historie van de veerdienst en Peter van Sweden stelt zijn miniatuur visserboten ten toon. De bottenkraam heeft een heel groot zeil op straat liggen met een zeer grote verzameling botten welke zijn opgevist door de visserij. Kinderen mogen een bot meenemen als ze dat leuk vinden. Er zijn verschillende andere kramen die iets met maritiem te maken hebben en ook voor de kinderen zijn er activiteiten. Om 13.30 uur is er een optreden van het Visserskoor en vanaf 16.00 uur is er ankertillen onder begeleiding van Sportschool Texel van Catharina Witte.

In de schuur van de CIV wordt een tentoonstelling ingericht. Er zijn kunstwerken te zien van leden van de Texelse kunstenaarsvereniging ZOUT. Te zien zijn ook luchtfoto's van Pieter de Vries, die het Waddengebied vanuit een vliegtuig fotografeerde. Door kleur en vorm oogt het landschap soms surrealistisch. De Vries heeft bij elke foto een verhaal.

In de loods hangt ook het zevenluik 'Door het oog van de naald' van het breicafé van Oosterend, over het wonderbaarlijke verhaal van de TX49 die in de nacht van 23 op 24 november 1938 tijdens een orkaan door een golf werd gegrepen. Het schip sloeg in de lengte-as over de kop en werd door dezelfde golf weer overeind gezet. De hele bemanning overleefde.

Vanaf 19.00 uur optredens van de Amsterdamse volkszanger Jordy en Judith's piano show. De muziek gaat door tot middernacht. De organisatie is in handen van Ingrid Hennink van De Kombuis en vissers Thijs Vonk, Koos Boersen, Robin Bakker en Jan Simon de Haan (garnalen).

Vrijdagavond vanaf 19.00 uur wordt rond De Kombuis een zeskamp gehouden, met aansluitend een frisfeest. Die avond wordt geen alcohol geschonken.