De kunstenaars tijdens het inrichten van de expositie.
De kunstenaars tijdens het inrichten van de expositie. foto: Peter Holman

Collectief exposeert

In Tusse de Banke op de Groeneplaats is komende week een expositie te zien van Polderkunsten, een samenwerkingsverband van vier kunstenaars. Te zien is keramiek, speksteen, brons en objecten in gemengde techniek.

Polderkunsten bestaat uit Carla van Geenen, Corrie van der Wijden en Peter Holman, die elkaar hebben gevonden in het feit dat ze alle drie in een polder wonen, de Westland Delfland polder, de Alblasserwaard en Eierland. Het collectief, dat aan dit feit zijn naam dankt, bestaat inmiddels vijf jaar en exposeert voor de tweede keer in Tusse de Banke. Gast is de Texelse kunstenaar Patrick Tanghe.

Carla van Geenen uit Delft doet de inspiratie voor haar werken op tijdens haar reizen. Natuurlijke vormen en structuren zetten zich daarbij vast in haar geheugen, zodat ze die later kan omzetten in voornamelijk keramiek en speksteen. Corrie van der Wijden uit Alblasserdam raakte in India gefascineerd door klei en de manier waarop de mensen daar de meest prachtige voorwerpen van dit eenvoudige materiaal maakten. Zij ging zelf aan de slag en schoolde zich op het terrein van klei en glazuur. Haar inspiratie haalt zij uit de natuur. Peter Holman uit De Cocksdorp geeft door hem opgeslagen impressies en beelden uit een - soms grijs - verleden vorm in het hier en nu. Hij word uitgedaagd dit proces met verschillende materialen aan te gaan. Naast brons werkt hij met diverse andere materialen. De tegenstellingen en eigenschappen ervan dwingen hem om grenzen op te zoeken en te verleggen. Gastexposant Patrick Tanghe uit Den Burg maakt objecten van alledaagse materialen. Lampen van plastic rietjes, een fagot van loodgietersmateriaal en muziekpapier of meubels die niet alleen lekker zitten, maar ook mooi zijn om naar te kijken. Tanghe deed in het verleden mee aan allerlei kunstprojecten in België en Nederland en was aangesloten bij het Texelse kunstenaarscollectie Wantij.

De expositie in Tusse de Banke is te zien van maandag 12 tot en met zaterdag 17 augustus, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.

Viool en piano

in kerk Den Hoorn

In de kerk van Den Hoorn wordt dinsdag 13 augustus een concert gegeven door Marijke Tjoelker (viool) en Marte Gerritsma (piano).

Tjoelker en Gerritsma begonnen hun samenwerking in 2007 tijdens hun studie aan het Conservatorium in Utrecht. Dat de één inmiddels haar masteropleiding in Bremen volgt en de ander in Antwerpen studeert, kan hen er niet van weerhouden om samen te blijven optreden. De jonge musici brengen een sprankelend programma, eindigend met de frisse Frühlingsonate van Beethoven. Voordien spelen ze een deel uit een vioolconcert van Mozart en het virtuoze 'Introduction et Rondo Capriccioso' van Saint-Saëns. Tot slot staat er een laat werk van Debussy op het programma, het melancholische 'Sonate voor viool en piano'.