Woensdagmorgen in Isola Bella. Waarnemend directeur Jan Legters en burgemeester Giskes luisteren naar raadslid Marjan de Groot.
Woensdagmorgen in Isola Bella. Waarnemend directeur Jan Legters en burgemeester Giskes luisteren naar raadslid Marjan de Groot. foto: Gerard Timmerman

Crisisberaad

aan de keukentafel

Terwijl toeristen buiten hun fiets pakken om naar het strand te gaan, wordt binnen in Isola Bella crisisberaad gevoerd. Het is dinsdagmorgen, we zitten aan de enorme keukentafel waar politici de situatie met Anne Hottentot en Piet Prins bespreken.

Er worden mails en verslagen in mijn richting geschoven. Eentje van de avond er voor, waarin de politici de burgemeester wijzen op de 'politieke gevoeligheid' . Giskes antwoord: 'Of er wel of geen politieke onrust ontstaat, bepaalt de politiek zelf.' 'Dit is het toppunt van burgertje pesten. Zoveel kleinzieligheid. En nog wel in het hoofdseizoen ook. Mevrouw Giskes moet wel weten welke consequenties dit heeft', bitst Jur Schuiringa. Joop Groeskamp: 'Wij hadden gedacht dat het college wat zou doen met de oplossing die we als raad hebben aangereikt.' Gerbrand Poster: 'Het college heeft het in deze kwestie verloren van de raad, nu willen ze op deze manier hun gram halen. De burgemeester faalt van alle kanten.' Hij eist een extra raadsvergadering en zinspeelt op een motie van wantrouwen.

Dit is het zoveelste hoofdstuk in de kwestie Isola Bella, die sleept vanaf 2009. Ik zag het voorbij komen in de raad, de bezwaarschriftencommissie, bij de rechtbank en de Raad van State. Het ene moment was er een gedoogovereenkomst, het andere moment een dwangsom. De ene keer twaalf bedden, het andere zes en in de krant van vorige week vrijdag stond zelfs dat het gebruik van B&B helemaal verboden was. Piet Prins vertelde mij dat hij een tussenmuur meerdere keren heeft gebouwd en weer heeft moeten slopen. 'Nu laat ik het maar zo tot we zekerheid hebben.' Nog veel meer kosten hebben ze moeten maken voor juridische bijstand. Vele tienduizenden euro's. 'Als ze het niet kunnen winnen, maken ze je wel financieel kapot', vertelt Prins. Hun advocaten spinnen er garen bij. In de publieke opinie wordt er verschillend over gedacht. Van de brutalen, die de halve wereld hebben tot twee ondernemers met een mooi bedrijf die door de gemeente worden getraineerd.

Woensdag, als de burgemeester is aangeschoven en niet de aangekondigde politie, overheerst aan de keukentafel het laatst geschetste beeld. Toch complimenteert Schuiringa Giskes dat ze zelf is gekomen. 'Top.' Iedereen aan tafel wil wat zeggen, er zijn misverstanden, er heerst spanning en emoties lopen soms hoog op. Aan de ene kant twee ondernemers die zich genaaid voelen door de gemeente, aan de andere kant het college dat in de beeldvorming als boeman is weggezet. Giskes vraagt begrip: 'Ik probeer te ontrafelen hoe het komt dat we in deze situatie zijn beland.' Begrip is er wel, maar niet bij iedereen. Giskes en Hottentot zullen nooit vriendinnen worden. Er is onbegrip dat de gemeente na het raadsbesluit tot splitsing in twee woningen, de controle toch doorzet. Het ligt gecompliceerd en draait vooral om het gelijkheidsbeginsel (zie artikel op pagina 6). Het gesprek heldert wel zaken op, ieder weet waar hij aan toe is. Politici trekken zich terug op het terras en spreken af dat er geen extra raadsvergadering komt, maar wel een raadsinformatiebrief waarin de afspraken worden vastgelegd. Dan worden de ambtenaren gebeld. De inspecteurs worden niet als vrienden ontvangen, maar mogen wel een rondje maken. Onder toeziend oog. Zo wordt de controleur gecontroleerd.

Gerard Timmerman

Er moet duidelijkheid komen over het gelijkheidsbeginsel. Prins en Hottentot claimen dat waar zij worden aangepakt, andere B&B's met meer dan zes bedden ongemoeid worden gelaten. Het jaar 2003, waarin in de nota Toerisme en Recreatie voor het eerst over vijf bedden werd gesproken, en iedereen kon weten waar de grens ligt, is volgens Giskes bepalend. 'We staan voor de opgave om te vinden hoe we omgaan met het gelijkheidsbeginsel. We mogen geen vrijplaatsen creƫren, dat is de spanning waarin wij zitten.'