Drukte op het strand
Drukte op het strand foto: Gerard Timmerman

Badmeester moet op  het strand van alle markten thuis zijn

Als badmeester op het strand moet je van alle markten thuis zijn. Ze zijn redder, EHBO'er en moeten over takt beschikken om mensen voor fouten te behoeden.

Het calamiteitendraaiboek vermeldt dat strandwachten in geval van nood binnen een minuut nadat een drenkeling is gemeld het water op moeten en binnen vijf minuten moet de drenkeling uit het water zijn gehaald. Daar wordt op geoefend en ook deze zomer bewijst dat de oefeningen niet voor niets zijn. Meerdere drenkelingen zijn uit de golven gehaald.

Als EHBO'er verrichten ze regelmatig eerste hulp. Bijvoorbeeld als badgasten van hun stokje gaan. 'Meestal doordat ze te weinig vocht hebben gedronken, te weinig gegeten en te lang in de zon gelegen. Medicijngebruik kan een rol spelen. Om zeker te zijn roepen we er nog wel eens een ambulance bij', vertelt Floris Gelissen van het Utrechts Studenten Werkkamp. Op de bloedhete donderdag en vrijdag vorige week, deelden ze flesjes water uit, beschikbaar gesteld door een bekend merk bronwater.

Badgasten kunnen ook onwel worden door drugs of alcoholgebruik. 'Als we mensen met veel alcohol in de weer zien, dan wijzen we ze er op dat het niet verstandig is', Het zijn niet zozeer jongeren die op het strand teveel alcohol naar binnen werken. 'Vaker mensen in de leeftijd van veertig tot zestig jaar. Die kunnen dan best moeilijk doen.' Op het strand kunnen de gemoederen ook verhit raken. Zoals het meisje dat ze op het strand aantroffen, dat door haar vriend na een ruzie in elkaar was geslagen. Maar het kan ook gebeuren dat de badmeesters worden aangesproken. 'We krijgen van Duitsers wel de vraag waar ze wiet kunnen kopen. Die denken dat het hier vrij te koop is.' Extra stranddrukte heerst bij festivals als BODY & Brein en Sun Beach. 'Om goed voorbereid te zijn plegen we bij dat soort evenementen vooraf overleg met de organisatie, het strandpaviljoen en andere betrokkenen.'

Niet zelden is takt nodig. Om te voorkomen dat mensen te ver in zee gaan, maar ook als iemand met een vlieger in de weer is. 'Officieel mag dat niet op het bewaakte deel. Maar soms knijpen we een oogje toe, als iemand het op een afgelegen plekje doet. Maar ook daar moet je mee oppassen. Want je hebt ook mensen die als wij ze terechtwijzen, zeggen: ''Hij daar mag het wel.'' Gelissen kan zich verbazen over het gedrag van bepaalde badgasten. 'Zodra ze van het verharde invalidenpad komen en ze voelen zand, ploffen ze er direct achter neer. Terwijl verderop volop ruimte is.'

Jonge musici in

kerk Den Hoorn

In de kerk van Den Hoorn wordt ook in augustus elke maandag en donderdag een concert gegeven door internationale artiesten van The International Holland Music Sessions.

De concerten worden verzorgd door jonge musici, die aan het begin staan van een (internationale) concertcarrière. Zij brengen uiteenlopende klassieke muziek op viool, cello en piano. De concerten beginnen steeds om 19.00 uur. Een volledig programma is te vinden op www.tihms.com. Het eerstvolgende concert wordt gegeven op donderdag 8 augustus, door Asako Kanazawa (cello), Noriko Yabe (piano) en Stephanie Ng (piano). Maandag spelen Yuri Kim (piano) Sho Omagari (viool) en Sophiko Simsive (piano).