Nabij de Robbenjager bij de vuurtoren is vrijdag begonnen aan een nieuwe broedwand voor Oeverzwaluwen. De broedwand is een initiatief van het Vogelinformatiecentrum Texel en Camping de Robbenjager.

Vorig jaar hebben Jaap Groen van Camping de Robbenjager en Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum samen het plan bedacht om de natuur rondom de Robbenjager nog iets mooier te maken. Jaren geleden was er al een meertje gegraven en een zanddijk ter bescherming van de camping aangelegd. Die zanddijk zou mooi dienst kunnen doen als basis voor een Oeverzwaluwbroedwand. Zo ontstond een klein natuurontwikkelingsplan waarvan de broedwand één onderdeel is.

Twee andere onderdelen zijn het kleinschalig vergraven van de graslanden tussen de camping en de vuurtoren. Hier liggen twee geïsoleerde sloten in, die zouden we graag een natuurlijker karakter geven met hele flauwe oevers zodat er nog meer steltlopers en andere vogels komen die van slikkige oevers houden.

Het derde onderdeel is het opwaarderen van recreatieve mogelijkheden in het gebied, zoals drie bestaande vogelkijkpunten en de bestaande wandelroute rondom het gebied. Bij de vogelkijkpunten komen informatiepanelen over de vogels die mensen daar kunnen zien en voor de wandelroute komt een fotorijke flyer met een informatieve beschrijving van de route.

Omdat de zanddijk rondom de camping op een enkele plek onderhoud nodig had, konden met die werkzaamheden meteen de werkzaamheden voor de oeverzwaluwbroedwand meegenomen worden. Hiervoor werd wat meer klei-achtige grond aangevoerd. Deze grond werd beschikbaar gesteld door natuurmonumenten en kon om niet weggehaald worden uit het nieuw te ontwikkelen natuurgebied Nieuw Buitenheim.

Marc Kooiman uit Eierland, voerde de werkzaamheden met grootste precisie uit en het resultaat mag er wezen, een prachtige steilwand waar, als alles meezit, volgend broedseizoen de oeverzwaluwen zelf hun nest uit kunnen graven.

Dit onderdeel van alle plannen is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Lions Texel en het Vogelinformatiecentrum uit de Cocksdorp. Voor het vervolg van de plannen is er een financiële toezegging van Vogelbescherming Nederland en onder voorbehoud van het StifTexel. Voor dit vervolg ligt er op dit moment een verzoek bij de provincie Noord Holland om de sloten te mogen vergraven tot natuursloot. Onderzoek, wat is uitgevoerd door Ecoresult, heeft gelukkig uitgewezen dat door deze werkzaamheden de huidige flora en fauna geen schade oploopt en dat de natuurlijke rijkdom verder kan groeien dan nu het geval is. Dus we zijn in de hoop dat ook deze werkzaamheden snel kunnen starten.

Oeverzwaluwen zijn schaarse broedvogels op Texel. Dit jaar waren er broedpaartjes op de nieuwe Golfbaan nabij de Krim, en in de betonnen broedwand in Minkewaal. Deze zwaluwen graven het liefst zelf een nestgang en nestholte in een steile grondwand. Soms kunnen er wel kolonies ontstaan van vele tientallen vogels, maar wij zijn al blij als er komend broedseizoen door enkele exemplaren gebroed gaat worden, aldus Groen en Plomp.