Restauratie boeten en stolpen op goede weg

Acht schapenboeten zijn inmiddels met geld van het Waddenfonds gerestaureerd. Dat maakte de Stichting Dorpsherstel Texel vorige week bekend bij de feestelijke opening van de boet van Harry Bakker aan de Hemmerweg bij Den Hoorn. Met de bijdrage van het Waddenfonds kunnen nog twee boeten worden gerestaureerd.

Het eerst op de nominatie staat de vervallen boet aan de Mosselweg bij Oosterend. Het betreft eigenlijk een dubbele schapenboet, met een schuurtje er aan vast. 'Deze is net zo ver heen als die aan de eerder gerestaureerde boet Hemmerweg 6', vertelt Elko Vermeulen, voorzitter van Stichting Dorpsherstel Texel.

Dankzij inspanningen van deze stichting zijn sinds 1990 een kleine dertig schapenboeten gerestaureerd. Er komen volgens Vermeulen nog een stuk of tien boeten in aanmerking voor restauratie. Daarnaast is er de wens een aantal stolpen op te knappen. 'Het betreft karakteristieke stolpen, die soms op unieke plaatsen in het landschap staan. We vinden dat we met het behoud van boeten en de stolpen de goede weg zijn ingeslagen, maar we zijn er nog lang niet', doelt hij op boeten en stolpen die nog moeten worden opgeknapt. De stichting heeft er nog aardig wat op het lijstje staan, waarvoor momenteel te kort subsidie beschikbaar wordt gesteld. Overigens wordt binnen de stichting wel hard over andere financieringsvormen nagedacht.

Er zijn wel stolpen gerestaureerd, zoals Mokweg 4 in het kader van een regeling voor gemeentelijke monumenten, zoals je die ook hebt voor rijksmonumenten. Alleen is daarvoor maar weinig geld beschikbaar en moet er constant worden gespaard. De dubbele boet van Harry de Graaf die onlangs is opgeknapt, viel ook onder die regeling.

Maar ook al is een boet of stolp gerestaureerd, zonder onderhoud treedt na verloop van tijd onherroepelijk weer verval op. Om dit te voorkomen bestaat voor gerestaureerde boeten sinds enige tijd een onderhoudsfonds. Dankzij een jaarlijkse bijdrage van de gemeente van €500,-per boet met een maximum van totaal een €16.000,-per jaar, kunnen eigenaren alsnog in het onderhoud voorzien. Voor restauratie is het ook nodig dat de gemeente vergunning afgeeft, wat volgens Vermeulen in de praktijk geen problemen geeft.

'Probleem is ook dat veel van die te restaureren stolpen doorgaans geen woonbestemming hebben waardoor ze economisch minder interessant zijn voor de eigenaren. Ook met boeten ligt het moeilijk. De eigenaren moeten ook willen en daar is soms best overredingskracht voor nodig. Begrijpelijk. Voor een boer hebben ze geen economische waarde, ze staan eerder in de weg. Gelukkig dat er toch een aantal eigenaren zijn die er hart voor hebben. Omdat ze al zo lang in de familie zijn of uit historisch oogpunt werken ze toch (vaak van harte) mee aan restauratie. Bedenk wel dat de eigenaren van wie de boeten met geld van het Waddenfonds zijn gerestaureerd altijd nog zelf tien procent van de restauratiekosten moeten betalen. In wezen sponsoren de boeren dus ons landschap.' Nog volop werk aan de winkel dus voor de Stichting Dorpsherstel Texel.