Hans Zuidema en Axel Wetsteen, bezig met het hoogste punt van de nieuwe plaggenhut.
Hans Zuidema en Axel Wetsteen, bezig met het hoogste punt van de nieuwe plaggenhut. foto: Sytske Dijksen/Ecomare

Hoogste punt plaggenhut bereikt

Bij Ecomare is donderdag het hoogste punt bereikt van een nieuwe plaggenhut die op het buitenterrein wordt gebouwd.

De nieuwe hut vervangt de oude plaggenhut die in april 1997 in één nacht aan de rand van het Duinpark werd neergezet. De hut is gebouwd door Hans Zuidema en Axel Wetsteen. Zij maakten gebruik van plaggen en riet van Staatsbosbeheer. John Verus leverde planken van een afgebroken schapenboet.

Het hoogste punt werd gevierd met pannenbier, voor de gelegenheid omgedoopt in 'plaggenbier'. Arthur Oosterbaan, projectleider van de hut, klom op het dak om daar een toast uit te brengen.

De plaggenhut (in De Koog en omstreken ook wel 'zóónekeet' genoemd) wordt van binnen ingericht met passend meubilair van begin vorige eeuw. Bedoeling is dat schoolkinderen op die manier een beeld krijgen hoe Texelaars vroeger in de duinen of op de mientgronden woonden. Kees Gorter (Pagga) en zijn vrouw Antje Dekker waren de laatste Texelaars die in zo'n hutje leefden.

De plaggenhut krijgt de naam 'Ganc' en wordt daarmee vernoemd naar een eilandje dat ooit tussen Texel en Eierland lag. De hut is gebouwd met subsidie van het Waddenfonds, STIFT, het nationaal park, Staatsbosbeheer, de BankGiro Loterij en de provincie.