Veel belangstelling voor luchtacrobatiek op de Groeneplaats.
Veel belangstelling voor luchtacrobatiek op de Groeneplaats. foto: Jeroen van Hattum

Acrobatiek in de lucht

'Op de voet staan'. Sjoerd de Fooy en Jasmijn Peskens van duo De Ontmoeting kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Tientallen kinderen staan zaterdagmiddag bij de twee in rij om de eerste beginselen van de 'luchtacrobatiek' in de vingers te krijgen.

De Fooy en Peskens zijn onderdeel van de Horizontoer die zaterdag in Den Burg is neergestreek. Naast de Pofferglop aan de Groeneplaats geven ze met behulp van verticaal omlaag hangende doeken in een stellage een drukbezochte voorstelling acrobatiek en daarna wordt een workshop aan kinderen gegeven.

Kinderen leren staan in de lucht door het doek om de voeten te wikkelen en daarna mogen ze klimmen. 'Dit is leuk', zegt de 7-jarige Lente de Lange uit Vlaardingen als ze weer met twee voeten op de grond staat. De 10-jarige Lotte van Gaal uit Rotterdam, ook op vakantie op het eiland, gaat nog een stap verder. Zij gaat helemaal op in de doeken als De Fooy er twee aan elkaar knoopt.

'Het was wel een beetje eng om helemaal weggedoken in die doeken te zitten', vertelt de 10-jarige enthousiast, 'maar dit is leuk om te doen. Hier kan ik later misschien nog wel eens meer mee doen.' Volwassenen laten de workshop voor wat die is. Op een gegeven moment staat er één in de rij, wordt er reikhalzend gekeken of hij ook gaat klimmen, maar het blijkt een vader te zijn die enkel even zijn kind komt afleveren.

In de middag zijn diverse voorstellingen van de Horizontoer op kinderen gericht. Een daarvan staat op naam van De Dames Slier die naast De Lindeboom de voorstelling Circusje opvoeren. Het moet even op gang komen, totdat kinderen in het publiek worden uitgenodigd mee te doen als dieren in het circus.

Vanaf dat moment loopt het als een trein en is het de moeite waard te blijven staan om te zien hoe de kinderen door een vol overgave spelende dame worden klaargestoomd om een blaffende hond, een knorrend varken of een sterke mier te spelen. Ouders worden subiet een tent in gedirigeerd, zodat ze het oefenen van hun kind niet zien, want 'dan is de verrassing straks des te groter'.

Als een deelnemend meisje vertelt dat haer ouders ergens anders op het terras zitten, halen De Dames Slier zonder pardon een wildvreemde man uit het publiek en dirigeren hem de tent in. Hij moet dan maar even de vader van het meisje voorstellen. De man snapt het spel en schuift moeiteloos aan bij de ouders die al in de tent zitten, zodat ze hun kroost nog niet zien oefenen. Het is niet voor niets; De Dames Slier krijgen het voor elkaar de kinderen even later een leuke circusvoorstelling te laten geven.

Theater was in de minderheid bij de optredens in Den Burg. Het accent lag meer op muziek, maar dat was ook aangenaam om mee te maken. In de avonduren waren er optredens in De 12 Balcken, Question Plaza, De Smulpot, De Hollebol en De Zwaan. De laatste stond aanvankelijk niet in het programma, maar daar was tussen 01.00 en 02.00 uur het optreden van de band Landmark 105 dat in eerste instantie in De Hollebol stond gepland. Het varend gezelschap met artiesten is de komende dagen actief op de andere Waddeneilanden.