De dressuurhengst Dorado, gefokt door Cees Kikkert en bereden door Emmelie Scholtens, hier tijdens de selectiedagen in  Ermelo.
De dressuurhengst Dorado, gefokt door Cees Kikkert en bereden door Emmelie Scholtens, hier tijdens de selectiedagen in Ermelo. foto:

Jong dressuurpaard

Dorado naar WK

De 5-jarige dressuurhengst Dorado gefokt door Cees Kikkert en mede-eigendom van Ad Valk uit Gorinchem, doet mee aan de wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden van woensdag tot en met zondag in het Duiste Verden.

Dorado werd na uitgebreid onderzoek dit voorjaar goedgekeurd door de KWPN. Sindsdien mag Dorado als eerste Texelse paard van het Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland als dekhengst optreden. En nu dus geselecteerd voor het WK, wellicht een mooie start voor een succesvolle sportcarrière. Hiermee zou deze telg uit de vermaarde Zinni van Wittensteinstam in de voetsporen kunnen treden van de veel andere toonaangevende sportpaarden uit deze familie waarvan Exquis Nadine, de halfzus van zijn grootmoeder en goed voor teamzilver op de Olympische Spelen van Hong Kong, het meest tot de verbeelding spreekt.

De hengst wordt gereden door amazone Emmelie Scholtens die in Verden op herhaling gaat. Ze wist al drie keer het wereldkampioenschap te veroveren. Dit jaar neemt ze met drie paarden deel: Dorado en Desperado bij de vijfjarigen en Charmeur bij de zesjarigen.

Cees Kikkert maakte naam als succesvol schapenfokker wiens dieren op menig schapenkeuring op Texel en aan de overkant schitterden en die een ongekend aantal prijzen in de wacht sleepte. Zoals maandag (gisteren) op de keuring in Opmeer, waar hij met een aantal Texelse collega's present was. En succesvol. Aan de telefoon vertelt hij hoe een drietal ramlammeren zojuist tot kampioen is uitgeroepen.

Met het fokken van paarden begon de schapenboer uit De Westen een jaar of tien geleden. 'Mijn dochter Lonneke reed dressuur en was met Halvar Noordhollands kampioen geworden. Ze kreeg toen van een kennis een aanbieding om diens paard te berijden en hogerop te brengen. Dat was Lotus, een oudere merrie en drachtig. Toen ik die thuis kreeg, dacht ik: die mag hier nooit meer weg. Een superfijn paard en de grootmoeder van de hengst Dorado die nu naar het WK gaat.'

Kikkert heeft in de tussentijd een stuk of twintig paarden gefokt. Paarden hebben zelfs de overhand gekregen. 'Ik heb veel minder schapen dan voorheen. Dit voorjaar had ik er nog maar 25 te lammen. Paarden zijn voor mij een nieuwe uitdaging en ik kom op een leeftijd dat ik er nog wat mee kan.' Een fokker van wie bekend is dat hij een scherp oog heeft voor schapen en die dus ook een sublieme kijk op dressuurpaarden blijkt te hebben. 'In wezen vind ik dat er niet zoveel verschil zit tussen de fokkerij van schapen en paarden. Wel verloopt de fokkerij bij paarden een stuk langzamer dan bij schapen. Bij paarden weet je pas na tien jaar wat er van geworden is, bij schapen zie je dat het volgend jaar al. Schapen zijn voor mij wat minder spannend geworden, de fokkerij van paarden vind ik super en heel apart. Het komt me allemaal zomaar aanwaaien, maar ik geniet er wel van.'

Dorado is een hengst die uitmundt in zijn bewegingen en die op dat vlak volgens kenners veel groeipotentieel heeft. Cees Kikkert: 'Daarom komt Verden wellicht nog een aantal jaren te vroeg om nu al potten te breken.' Wie Dorado's handel en wandel op Duitse bodem wenst te volgen, surft naar de officiële website van het evenement en vindt er het programma en een link naar de rechtstreekse uitzending: http://de.verden-turnier.de/vgt/