Redacteur Job Schepers tijdens zijn ijsbad.
Redacteur Job Schepers tijdens zijn ijsbad. foto: Tessa Hartog

BODY en Brein: Sportieve ochtend met ijskoude climax

Zoals John Ewbank gezegd zou hebben: 'Daar sta je dan. Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. Daar is het dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.' Daar stond ik dan zaterdag, oog in oog met een bad dat tot de rand gevuld is met ijs. Ondanks een goede voorbereiding ziet het bad er nog niet erg aanlokkelijk uit.

Maar voordat we bij het betreden van het bad zijn, hebben we -vier andere deelnemers en ik - een uitgebreid voorbereidingsproces doorlopen onder leiding van Marcel Hof (broer en begeleider van Wim the Iceman). Het is iets na elven als we beginnen met de workshop. Hof vertelt van alles over ademhalingstechnieken en de werking ervan. Maar praatjes vullen geen gaatjes en al snel gaan we over tot het uitoefenen van deze technieken. De eerste oefening duurt maar een minuut of drie. We moeten heel diep inademen door de mond en dit weer hard uitblazen. Zoals Hof ons al verteld heeft beginnen mijn vingers en tenen te tintelen en word ik licht in mijn hoofd. Zo zie je maar weer dat verdovende middelen nergens voor nodig zijn. Na een korte rustpauze volgt een herhaling van de oefening. Doel is om het zuurstofgehalte in je lichaam te laten toenemen. De oefening eindigt met met een heel lange inademing die we zo lang mogelijk moeten vasthouden. Tijdens het vasthouden van de inademing moeten we opdrukken totdat we moeten uitademen. Het was iets te laat geworden in de kroeg en het opdrukken ging niet makkelijk. Toch merkte ik dat Hof wel gelijk had. Zonder adem te halen druk ik me twintig maal op, daarna moet ik toch echt ademhalen. Het lichaam is opgewarmd en het wordt tijd om naar de climax van de workshop toe te gaan. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat de medewerkers van het BODY en Brein Strand Festival af en aan lopen met ijs. 'Nou als jullie durven en willen is er nu de mogelijkheid om kennis te maken met het ijsbad. Alleen pootjebaden mag ook', spreekt Hof.

Stiekem denk ik een ontsnappingsmogelijkheid gevonden te hebben, maar aan de andere kant ben ik erg benieuwd naar de ervaring. Dus kleed ik me uit tot op mijn boxershort en begeef mij naar het bad. Ik stap op het bad af en treuzel even. Dan treed ik toe tot de ijsmassa en begin met de ademhalingsoefeningen die we zojuist geleerd hebben. Ik ga hier even mee door tot het punt waarop ik weer mijn adem in moet houden. Op dat moment zak ik door mijn knieën en laat mij tot mijn borst in het ijs zakken. Oefening of niet, de kou trekt door mijn lichaam. Snel begin ik weer met het herhalen van de ademhaling. Langzaam merk ik dat de kou minder vat op mij krijgt. Het werkt dus wel degelijk. Ik voel de kou nog steeds, maar het overheerst niet meer. Ik geef een vriendelijke dame die graag een foto wil maken hier rustig de tijd voor. Daarna vind ik het toch wel eens tijd om het bad te verlaten. Het lichaam gloeit nu in de brandende zon en de warmte keert al snel terug. Ik merk dat de energie in mijn lichaam is toegenomen en ik bespreek met Hof het nut van het gebruik van de oefeningen bij duursport. 'Je kunt de oefeningen doen voordat je intensief gaat sporten. Door ze steeds verder op te voeren krijg je meer zuurstof in je lichaam en verzuren je spieren steeds minder snel. Bij mijn komende tocht op de mountainbike ga ik dit zeker uitproberen. Baat het niet dan schaadt het niet. Na mijn eigen avontuur zwerf ik nog even over het terrein. Het is nog vroeg, maar de mensen beginnen stilletjes aan toe te stromen. Onder meer in de tent waar kinderyoga gehouden wordt is het al gezellig druk en andere toeschouwers kijken vanaf grote zitkussens toe hoe anderen actief bezig zijn.

Tekst: Job Schepers. Foto's: Stefan Krofft en Tessa Hartog

Saunders tatoeëert op Summer Event

Het Eagles Summer Event dat zondag bij de Eagles Ranch Texel werd gehouden heeft meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Zij konden kijken naar diverse demonstraties, er waren activiteiten voor kinderen, er was eten en drinken aanwezig en diverse kramen met koopwaar. Kinderen konden op de boerderij aan de Burgerdijk onder meer paardrijden, er was een mechanische stier om op te (blijven) zitten en ze konden knutselen. Ook de tatoeërende Ben Saunders was erg in trek. Hieronder een fotoverslag.

Eagles Summer Event: kinderen mochten paardrijden.
Yoga-oefeningen op het strand.
Door het mooie weer waren ook de wateractiviteiten erg in trek.
Een jonge bezoeker is geconcentreerd bezig.
Kinderyoga was één van de eerste activiteiten die op het programma stond.
Marcel de Hof warmt de kandidaten op voor het ijsbad.
Eagles Summer Event: Ben Saunders tatoeëerde in een caravan bezoekers.
Hoefsmid Jos Biersteker vertoont zijn kunsten.
Eagles Summer Event: kinderen knutselden in een van de stallen.
Eagles Summer Event: schapen aaien en eten geven.
Eagles Summer Event: zo lang mogelijk op een mechanische stier zitten.