Nieuwe controle bij Isola Bella

Piet Prins en Anne Hottentot van Isola Bella aan de Rozendijk hebben bij de gemeenteraad hun beklag gedaan over een nieuwe controle die de gemeente volgende week wil houden.

De gemeente kondigde aan een controle te houden om het aantal slaapplaatsen bij de bed and breakfast vast te stellen. De toezichthouders komen met een zogeheten 'machtiging tot binnentreden' van de burgemeester. Daarmee kunnen ze zonder toestemming van Prins en Hottentot naar binnen gaan.

Hottentot en Prins zijn boos dat er wordt gehandhaafd. Volgens hen zou dat niet gebeuren totdat het college een nieuwe beslissing op hun bezwaren tegen handhaving heeft genomen. De voorzieningenrechter in Alkmaar bepaalde eind mei dat de verdediging van Prins en Hottentot voldoende had aangetoond dat het college in strijd met het gelijkheidsbeginsel handelde en een nieuwe belissing op hun bezwaren moest nemen. Het ging om bezwaren van Prins en Hottentot tegen een gemeentelijke aanschrijving van 26 september 2012.

Dat de toezichthouders, die eerder buiten de privéruimten van Isola Bella werden gehouden, een machting tot binnentreden hebben gekregen, is tegen het zere been van Prins en Hottentot. In een mail aan de raadsleden wordt verwezen naar artikel 17 van het VN-verdrag voor Burgelijke en Politieke Rechten. Daarin staat dat 'niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privéleven'. Een 'machtiging tot binnentreden' mag volgens de Algemene Wet op Binnentreden worden afgegeven 'wanneer het doel van het binnentreden dit redelijkerwijs vereist'.

Volgens een woordvoerder van de gemeente moet voor het nemen van een nieuwe beslissing eerst de actuele stand van zaken in Isola Bella worden vastgesteld. 'Dan kunnen eventuele nieuwe feiten en ontwikkelingen in de besluitvorming worden meegenomen. Als we dit nalaten, kan dit voor de rechter een zelfstandige reden zijn om een nieuwe beslissing op het bezwaar te vernietigen.'

Volgens de gemeente hoeft Isola Bella weinig te vrezen van de controle. 'De uitspraak van de rechter houdt in dat de aanschrijving van 26 september 2012 wordt geschorst tot zes weken na het verzenden van een nieuwe beslissing op het bezwaar. Dit houdt in dat door Isola Bella geen dwangsom kan worden verbeurd indien bij tussentijdse controle een overtreding zou worden geconstateerd.'

Navraag bij de gemeente leert dat Isola Bella zes slaapplaatsen mag hebben. 'De oorspronkelijke lastgeving van september 2012 verbood überhaupt het gebruik voor bed and breakfast van Isola Bella', aldus een woordvoerder. 'Dat werd vrij kort daarna - nog voor de bezwaarprocedure - aangepast in die zin dat zes slaapplaatsen zijn toegestaan voor logies met ontbijt.'

In een tussentijds gesloten 'gedoogovereenkomst' is volgens de gemeente tijdelijk een aantal van twee keer zes bedden toegestaan. 'Bij de beslissing op bezwaar werd de aangepaste lastgeving bevestigd en zijn zes slaapplaatsen toegestaan.' Die aangepaste lastgeving is ook geschorst door de voorzieningenrechter tot zes weken nadat burgemeester en wethouders een nieuwe beslissing hebben genomen op de bezwaren van Hottentot en Prins tegen de handhaving.

De twee hebben de raadsleden gevraagd of zij kans zien de controle volgende week tegen te houden om nieuwe gangen naar de rechter te voorkomen. De gemeenteraad ging er in juni bij de vaststelling van het nieuwe plan Buitengebied mee akkoord dat Isola Bella wordt geplitst in twee eenheden met elk zes bedden.