Wat ik zeggen wou

Water

De breuk van één van de twee waterleidingbuizen maakt duidelijk dat Texel uiterst kwetsbaar is als het om de belangrijkste primaire levensbehoefte gaat. Bovendien kunnen we nu vaststellen dat één waterleidingbuis tijdens piekdrukte nu al een tekort geeft van 10%. Dat tekort kon deze zomer nog maar net met tankwagens opgelost worden. Als er ook problemen met de tweede leiding komen kunnen we onze 37.000 gasten naar huis sturen. Het waterverbruik is anno 2013 zo groot dat bij volledige uitval van de watervoorzienig het probleem niet met tankwagens op te lossen is.

In de jaren tachtig bleek de eigen productie van drinkwater te duur geworden. De energiekosten om zout water te destilleren tot zoet water waren te hoog. Sinds die tijd is er in de techniek en de mogelijkheden om lokaal energie te genereren zoveel veranderd dat het tijd is om te inventariseren wat de mogelijkheden nu zijn om zelf weer drinkwater te produceren.

Een paar heldere voorbeelden:

Het meest zuivere drinkwater van Nederland, gebruik van lokaal opgewekte zonne- wind- en getijdenenergie voor de stroomvoorziening van de centrale, energieopslag in de vorm van drinkwater. In tijden van teveel wind- en of zonne-energie kun je die energie gebruiken om zoet water te maken en dat op te slaan in bv de zoetwaterbel onder de Hoge Berg, onafhankelijkheid van het vasteland, niet meer kwetsbaar bij problemen met de pijpverbindingen.

Maar ook: Texel als duurzaam eiland (eigen stroom eigen water) is een toeristische trekker en basis voor een positief imago. Het te creëren koelwaterbassin is te gebruiken voor getijdenenergie. Bij de watercentrale kun je een educatief centrum maken voor duurzame energie/watervoorziening. Dat centrum toeristisch benutten en ontwikkelen als een soort Ecomare op het gebied van duurzaamheid. Het gedestilleerde water werd in het verleden aangehard met duinwater zodat een minimale hardheid werd verkregen. Die hardheid is een fractie van het kalkgehalte dat het water nu heeft. Er mag een niet te onderschatten positief milieu effect verwacht worden. In mijn hotel nam destijds het gebruik van schoonmaakmiddelen met ruim 50 % af toen het water onthard werd. Dat geldt ook voor ook privé gebruik van zeep, shampoo handafwasjes etc. Een positief resultaat in de kosten en de belasting van het milieu. Ook een positief effect op warmwaterapparatuur, zowel op het energieverbruik als de levensduur. Het stimuleert de werkgelegenheid en is goed voor de zelfstandigheid van Texel. Kortom: na de poll een goed moment om de discussie over een eigen drinkwatervoorziening te openen.

Rob Teisman, De Waal.