Subsidie peuter- en

kinderopvang wijzigt

Texel krijgt nog dit jaar een nieuw en eenvoudiger stelsel van voorschoolse voorzieningen. Peuter- en kinderopvang worden daarbij geïntegreerd en gelijkelijk gesubsidieerd.

B en w zijn het eens geworden over de uitgangspunten en geven de organisatie en de sector opdracht voorstellen uit te werken die aan de raad worden voorgelegd. Aanleiding voor een nieuw stelsel is de situatie na het verlenen van subsidie aan slechts één van de organisaties voor kinderopvang om het peuterspeelzaalwerk van Pharos over te nemen, wat onvrede gaf bij de andere instellingen. Daarnaast heeft een wetswijziging het mogelijk gemaakt het huidige systeem een stuk eenvoudiger en eenduidig te maken. Het verschil in regelgeving en financiering verdwijnt. Er komt gemeentelijke subsidie voor peuter/kindplaatsen voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, waarmee de subsidiëring van peuterspeelzalen vervalt.

De nieuwe opvang voldoet aan de wettelijke eisen, wat onder meer betekent dat kinderen die in aanmerking komen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) een passend aanbod krijgen. De gemeente vergoedt de extra kosten die daaruit voor de ouders en de instelling voortvloeien. Streven is dat de reorganisatie geen hogere financiële lasten voor de gemeente veroorzaakt.