Nieuwe politiechef wil

meer blauw op straat

Er surveilleren sinds dinsdag Duitse politieagenten op het eiland. Ze werken samen met de Texelse agenten. Zo maken ze kennis met elkaars werkwijze en het komt goed van pas bij contacten met Duitse gasten.

Met het zomerweer is in De Koog ook de nachtelijke overlast terug. Herrie die wordt veroorzaakt door jeugdig uitgaanspubliek dat gebruik maakt van de zuidelijke route via het bos langs de Ruyslaan in De Koog. Politie en dorpswacht proberen de hinder beperkt te houden door veelvuldig surveilleren. Overigens is de situatie wat betreft de openbare orde tot dusver goed beheersbaar, zo blijkt uit het Zomeroverleg tussen gemeente, politie, horeca, dorpscommissie en taxibedrijven.

Geweldsincidenten zijn er nauwelijks. Wel is sprake van incidentele vernieling en diefstal naast ongewenst en baldadig gedrag. De politie deelde de afgelopen maand 5 boetes uit wegens overlast en lawaai, 12 wegens openbare dronkenschap, 4 wegens wildplassen, 1 wegens alcoholgebruik op straat, 1 wegens rijden onder invloed, 3 wegens snelheidsovertredingen door taxi's, 4 wegens fietsen op de rijbaan, 3 wegens onwel worden door drank-of drugsgebruik, 1 wegens het niet voldoen aan een bevel en 2 wegens het bij zich hebben van een mes in de horeca. Daarnaast werden kleine opstootjes in de kiem gesmoord en werden diverse alcohol- en snelheidscontroles gehouden. Uiterst belangrijk is dat het publiek direct alarm slaat als er iets aan de hand is via 0900-8844 of bij spoed 112.

In navolging van andere kustplaatsen zijn sinds dinsdag ook Duitse politiemensen ingezet bij het bewaken van de openbare orde. Twee agenten werken gedurende twee weken samen met de Texelse politie. Zo maken ze kennis met elkaars werkwijze en het komt goed van pas bij contacten met Duitse gasten. De Duitse agenten dragen hun eigen Duitse uniform maar hebben dezelfde uitrusting, bewapening (pepperspray, pistool) en bevoegdheden als hun Nederlandse collega's.

De nieuwe teamchef van de Texelse politie Ben de Visser uit Den Helder wijst ook op de inzet van vier studenten van de politieopleiding. Die hebben nog niet de politionele bevoegdheden maar patrouilleren wel in uniform en veroorzaken daardoor meer blauw op straat. De teamchef vindt die zichtbaarheid heel belangrijk en probeert die ook op andere manieren te verbeteren. Door een meer 'compacte' briefing en administratie op het bureau kunnen meer mensen langer de straat op. De aanwezigheid van politie kan mogelijk ook nog in de tijd worden gespreid.

De dorpscommissie attendeerde De Visser op de trend dat veel meer mensen dan vroeger tot in de ochtend op straat blijven rondhangen, zodat een zichtbaar aanwezige politie ook op dat tijdstip wenselijk is.

De teamchef is enthousiast over de inrichting en de goede ontvangstmogelijkheden van het politiebureau aan de Pontweg. 'Ik beschouw het als een voorbeeld voor de rest van Noord-Holland. Het is alleen erg jammer dat het publiek hier slechts van 9.00 tot 12.00 uur terecht kan. Hopelijk kunnen we dat een volgend seizoen verbeteren.'