PWN plaatst extra installatie

voor zuivering van grondwater

Drinkwaterbedrijf PWN heeft bij de drinkwaterkelder in Den Burg tijdelijk een mobiele zuiveringsinstallatie geplaatst. De installatie is bedoeld om, indien nodig, grondwater van de Hoge Berg te kunnen zuiveren tot drinkwater.

De installatie vervangt de aanvullende watertransporten per tankwagen die vorige week plaatsvonden. De installatie kan 70.000 tot 100.000 liter water per uur zuiveren. Dat gebeurt via membranen in de zogeheten RO-unit (Reverse Osmosis) die PWN heeft gehuurd van waterbedrijf Evides Industriewater.

De installatie is geplaatst in de bestaande infrastructuur tussen de grondwaterbel onder de Hoge Berg en de drinkwaterkelder. 'Daar liep nog een leiding en die hebben we altijd onderhouden', aldus een woordvoerder van PWN. De installatie is naar verwachting de komende dagen nog niet nodig. Hij moet, bij gebruik, onder meer het ijzergehalte in het grondwater omlaag brengen. 'Dat moet aan de wettelijke normen voldoen.' De drinkwaterkelder in Den Burg is volgens de woordvoerder de afgelopen dagen tot de nok toe gevuld met het oog op het weekend. De kelder heeft een capaciteit van tien miljoen liter. Via de overgebleven zinkerleiding kan dagelijks 6,9 miljoen liter naar het eiland worden getransporteerd.

Bij menig Texelaar leeft intussen nog de vraag hoeveel water PWN verloren heeft toen de andere zinkerleiding in het Marsdiep eind juni kapot ging. Volgens de woordvoerder had het bedrijf 'vrij snel' in de gaten dat er een breuk was, omdat continu gemonitord wordt of het water overal ter bestemde plekken komt. 'Dat duurt geen dagen of weken. En als we zoiets in de gaten hebben, sluiten we meteen de toevoer van water af.'

De adviezen van PWN om zuinig met drinkwater om te gaan, zijn nog steeds van kracht. Het verbruik van water op het eiland kwam gisteren weer iets boven de zeven miljoen liter. Dat is een half miljoen meer dan voorgaande dagen.