Anders bekeken

Een gezonde geest...

Pffff, de rust is weergekeerd in huize Jozien, de was weggewerkt, de boel goed gezogen, een gewone maaltijd op een gewone tijd, patiënten in het gareel, 's avonds tijd om tv te kijken. Het WK zwemmen in Barcelona. Frisse jongens en meiden die zich het snot voor de ogen hebben getraind, en door het water gaan als vissen die de motor hebben aangezet. Onze meiden hebben al brons, Ranomi verliefd en gelukkig, zwemt ongekende tijden. Ik geniet van Missy Franklin. Amerika, het zwemland bij uitstek met een kweekvijver waar je u tegen zegt, laat zich weer van de goede kant zien. Bij de heren is de hegemonie van de bekende Michael Phelps, die de vorige keer met acht medailles naar huis ging, 'gelukkig' voorbij. Andere jongens komen aan bod, en ook andere vaders. De goedlachse Chad le Clos en zijn vader stelen de show. 'Kijk 's, hoe mooi, hoe hard hij gaat, het is de mooiste dag in mijn leven', roept de man trots en blij.

Ik trek mijn badpak aan en duik op ons vertrouwde Dijkmanshuizen te water. Het is er aardig druk, de jongens van Mulder, stevige mooie blonde knapen, sjouwen surfplanken naar beneden. Bij het hek staat een bordje windsurfles en op het raam hebben ze een poster gemaakt met foto's, en een nummer om je op te geven.

De mannen proberen een vakantiecentje te bemachtigen, aangemoedigd door vader en moeder en niet te vergeten de hond. Als de mannen uit het zicht raken naar Wieringen blaft hij het strandje bij elkaar, maar dat weten zij niet. 'Lekker gezwommen?' Ja, het zwemmen is altijd heerlijk, de beweging in combinatie met het hoofd leegmaken is goed voor een mens, een aanrader voor u als lezer zeer zeker. Als u bij machte bent het strandje of Ceres te bereiken, moet u het zeker proberen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, 'mens sana in corpora sana'. Oftewel Body en Brein, komend weekend kunt u helemaal los gaan, met vele mensen op de waterlijn pootjebaden, onder vertrouwde begeleiding van onze kwieke huisarts Siebinga. Het is bijna een door Toon Kortooms geregisseerd toneelstuk. Mooi om te zien. De zonen goed in allerhande sport, hebben het Body en Brein-pakket uitgebouwd. De combinatie op het strand, gezonde voeding, oefeningen voor de geest, Texel op het breedste niveau. Maar… Ik zie in het grote scala geen zwemoefeningen, vlinderslagtraining, ademhalingsoefeningen, waar zijn de ballen die een mooi stuk afbakenen, de uitleg van eb en vloed?

Misschien wat voor Jozien en haar dochter? Een gat in de markt? Maak ik ook een poster, nummer erop, en natuurlijk onder één voorwaarde: geen zwemsuit! Het oog wil ook wat, een wasbordje of een aardig stevig kontje. Ik verheug me nu al.

Jozien