'Maatschappelijke functie pand behouden'

Rabobank, Artex en de gemeente hopen in het najaar duidelijkheid te hebben over de plannen van Artex om naar de Groeneplaats in Den Burg te verhuizen.

Dat heeft directievoorzitter Henk Bezemer van Rabobank Noord-Holland Noord laten weten. De bank staat positief tegenover een overdracht van het bankgebouw in het centrum van Den Burg aan de kunstenschool. 'We vinden het belangrijk dat het pand een maatschappelijke functie kan behouden', aldus Bezemer. 'We hebben het liefst dat er iets komt waar de hele gemeenschap wat aan heeft. Verkoop aan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar heeft niet onze voorkeur, tenzij het niet anders zou kunnen.'

Bedoeling is dat in ieder geval Artex en de bibliotheek hun intrek nemen in het bankgebouw. Er wordt ook gesproken met de Historische Vereniging die in Tusse de Banke (ook eigendom van de Rabobank) is gehuisvest. De gemeente is bij het verhaal betrokken, omdat zij zowel Artex als de bibliotheek subsidie verstrekt. Directeur Pauline Folkerts van Artex lichtte de plannen recent toe aan de politieke partijen in een commissievergadering. Daar werd aangegeven door te gaan met de plannen.

De Rabobank is intussen zelf op zoek naar een andere, kleinere locatie in Den Burg. Volgens Bezemer zijn zowel nieuwbouw als bestaande bouw een optie. Hij kan nog geen locaties noemen, omdat er nog gesprekken lopen. 'Maar het is wel de bedoeling dat we meteen van de Groeneplaats naar een andere locatie kunnen verhuizen zonder dat de dienstverlening in het geding komt. We kunnen niet een aantal weken dicht zijn.'

Bezemer benadrukt dat de Rabobank nu en in de toekomst een gebouw op Texel behoudt. De voorgenomen fusie tussen Rabobank Noord-Holland Noord en Rabobank Schagen-Wieringerland doet daar niets aan af. 'Het kan alleen wel kleiner worden. Het gebouw aan de Groeneplaats is ingericht op de aanwezigheid van een backoffice (mensen achter de schermen), terwijl je nu eigenlijk alleen midoffice en frontoffice (mensen vóór de schermen) nodig hebt.' Volgens Bezemer komt het pas tot een verhuizing van de Rabobank zodra de nieuwe bestemming voor het pand aan de Groeneplaats rond is.

Zestig van Texel

'bekendste ultraloop'

Ultraloopster Leonie van den Haak die 217 km door Death Valley wil rennen, prijst in een interview in De Volksdkrant de 60 van Texel aan als 'de bekendste ultraloop van Nederland' .