'Wees alert op

winkeldieven'

Winkelhart van Texel, de ondernemersvereniging in Den Burg heeft winkeliers geadviseerd alert te zijn op mogelijke winkeldieven.

Dit gebeurt mede naar aanleiding van diefstallen die een 43-jarige man uit Montfoort pleegde. Hij werd vrijdag aangehouden, nadat hij was betrapt op diefstal in een winkel aan de Hogerstraat in Den Burg. De man was op pad met zijn vrouw en kinderen. In zijn auto bleken een hoop gestolen goederen te liggen. Volgens een woordvoerder van de politie waren uit acht winkels in Den Burg goederen ontvreemd.

Volgens Sandor Mantje, voorzitter van Winkelhart van Texel, is het raadzaam dat winkels alert zijn op mensen met onder meer grote tassen. Een bekend verhaal is dat aan de binnenkant folie kan zitten, zodat alarmeringssystemen bij het verlaten van een winkel niet reageren op anti-diefstalbuttons.

Volgens Mantje zou het ook prettig zijn als de politie op drukke dagen vaker in het centrum van Den Burg surveilleert, zodat er meer aan preventie wordt gedaan. Er heeft vaker diefstal uit winkels plaats. Winkelhart van Texel deed dat verzoek een paar jaar geleden ook al eens bij de gemeente, maar volgens Mantje werd daar uiteindelijk niets mee gedaan. 'Dat ligt niet aan de agenten, maar is meer een kwestie van beleid.'

Mantje oppert de suggestie eens te kijken naar de bezetting van de politie in De Koog. 'Die is het nog hetzelfde als tien jaar geleden, terwijl er inmiddels veel minder mensen dan tien jaar geleden zijn. Je zou daar kunnen afbouwen, zodat je elders meer politie kan inzetten.'

Ben de Visser, teamchef van de politie op Texel, laat desgevraagd weten niet meer agenten voor meer surveillances uit te trekken. Hij voelt er wel voor agenten die dienst hebben meer buiten te laten zijn. De politie heeft de winkeliers ook aangeboden voorlichting te geven over het herkennen van signalen die op winkeldiefstal kunnen duiden en over de wijze waarop dan te handelen. Volgens Mantje is dat een goede ontwikkeling.

Navraag bij de politie leert dat zich de afgelopen twee weken nog een andere winkeldiefstal in het centrum van Den Burg voordeed en dat bij een huis in De Koog werd ingebroken. Bij Hotel Boschrand werd een geldbedrag meegenomen.