Tim Cayford ziet Texels als een ideale plek om uit afval energie terug te winnen.
Tim Cayford ziet Texels als een ideale plek om uit afval energie terug te winnen. foto: Gerard Timmerman

'Texel dé plek energie uit afval te maken'

Huisvuil en ander afval omzetten in groene diesel of elektriciteit. Zo'n installatie draait al in Amerika en over enige tijd wellicht ook op Texel. 'Als het ergens kan, is het hier', zegt Tim Cayford, deskundige op het gebied van lokale energiesystemen.

'Als ik naar Texel kijk, dan kijk ik naar de toekomst', zegt de onderzoeker uit Seattle, die in Brussel adviseert over lokale energiesystemen. Voor promotieonderzoek aan de TU in Delft streek hij neer op Texel en raakte onder de indruk. 'Ik zie hier zóveel positieve ontwikkelingen. Zoals het collectieve bewustzijn om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Maar ook andere lokaal gedragen initiatieven, zoals TESO, Texel Energie en de VVV. En veel innovatie. Er is hier veel menselijk potentieel. Maar er zijn ook veel natuurlijke bronnen om energie mee op te wekken: afval. 15.000 ton per jaar. Dat is een enorm kapitaal. Al die euro's verdwijnen nu naar de overkant en worden in de oven in brand gestoken.' Hij vertelt over een Amerikaanse vinding, waarmee afval in een installatie bij een temperatuur van duizend graden Celsius in groene diesel of elektriciteit wordt omgezet. Bij dit proces (pyrolysis) komt als restproduct mineraalrijke compost vrij, die boeren over het land kunnen rijden. Het is een chemisch proces, maar volledig schoon, zegt Cayford. 'Het haalt zelfs CO2 uit de lucht.' De 'Biomass tot Hydrogen Power'-installatie is ontwikkeld door het bedrijf Proton Power Inc (waarmee Cayford zelf geen banden heeft) maar waarmee hij door zijn onderzoek naar lokale energiesystemen in aanraking kwam. 'Het bestaat nog maar net.' Hoe het (gepatenteerde) proces precies werkt blijft geheim, maar cruciaal onderdeel is de geïsoleerde wand van de oven, waardoor die tegen lage kosten op temperatuur blijft. Een proef in Amerika geeft volgens Cayford hoopgevende resultaten. 'Ze slagen er in om de installatie in drie jaar terug te verdienen.' Hij ziet Texel als een uitgelezen plek om ook zo'n installatie te plaatsen. 'Jullie hebben het menselijk en natuurlijk potentieel.' De voordelen zijn groot: 'Geen hoge transportkosten meer, je gaat er geld mee verdienen, het levert werkgelegenheid op en Texel wordt voorloper. Je bouwt kennis op, die je kunt exporteren.'

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Cayford: 'Het systeem is beproefd, maar er moeten wel hindernissen worden overwonnen. Allereerst de investering. Zo'n installatie kost tientallen miljoenen, die moeten ergens vandaan komen. Dan is er regelgeving. Dat is bij dit processen altijd een obstakel. En ik kan me voorstellen dat er leveringscontracten met de HVC in Alkmaar bestaan. Dat zijn hobbels die te overwinnen zijn, zeker als de gemeenschap het wil. De tien ton afval die dagelijks nodig is, lijkt me gezien de cijfers ook geen probleem.' De installatie is geschikt voor biomassa, gft, restafval, plastic en grofvuil. 'Hiermee maakt Texel een reuzenstap op weg naar de eigen energievoorziening. Want alleen met zon red je het niet.' Cayford heeft met verschillende Texelaars gesproken. Ook met Esther Krijnen van InnoFundNL, dat bedrijven met nieuwe ontwikkelingen ter zijde staat. 'Natuurlijk zijn er obstakels, zoals bij veel nieuwe ontwikkelingen. Het gaat er om dat je focust op een doel.' Agrariers idie meedoen met Agro Energie Texel zijn bij het project betrokken. Cayford gaat de komende maanden werken aan een businessplan, InnoFundNL treedt op als coördinator van dit project. Eind september hoopt Cayford zijn plan te presenteren.