Ceciel tijdens een optreden in de Pianobar.
Ceciel tijdens een optreden in de Pianobar. foto: Job Schepers

Pianobar De Koog teruggekeerd

Een piano, een microfoon en een stijlvol ingerichte bar. Het zijn alle ingredïenten die je verwacht van een pianobar. Na jaren van afwezigheid is deze in volle glorie herrezen op de vertrouwde plek op De Nikadel. Op de plaats waar vorig jaar nog Café de Blauwvinger zat is nu weer ruimte voor livemuziek.

Uitbater Rob 'klus' Jeurink uit De Koog besloot de uitdaging aan te gaan uit liefde voor de muziek. 'Twaalf jaar terug ben ik ook al exploitant van de toenmalige Pianobar geweest. Na de sluiting van de Blauwvinger heb ik de Pianobar in oude glorie hersteld, uit liefde voor de muziek.' In de bar is meerdere keren per week livemuziek, waarbij Jeurink gebruik maakt van zijn netwerk. Zo heeft hij een aantal vaste artiesten, zoals Dik Remelink op de Saxofoon, Henk Pepping (piano) en René van Kerkhoven (gitaar en piano). Ook Ceciel is één van hen. De zanger blijkt een ideale artiest voor de kleine sfeervolle ruimte. Vaak laat hij de microfoon voor wat het is en gaat zonder versterking verder. Het tekent de sfeer in de bar. Ruimte voor muziek, maar ook voor een gesprek aan de bar. 'En iedereen die kan spelen, mag spelen. Laatst had ik nog toeristen die beweerden dat ze goed konden spelen. Uiteindelijk hebben ze een uur heerlijk piano en gitaar gespeeld', vertelt Jeurink. Uiteindelijk hoop Jeurink iedere keer dat hij open is livemuziek te hebben. 'En dat mag ook gewoon jong talent zijn. Ze mogen hier gratis spelen. Dan hebben we beiden voordeel.'

Het genre aan muziek is groot. Van Jazz tot aan Reggae en van blues tot aan rock. Eigenlijk is alles mogelijk. 'Als er iemand komt die wat anders wil doen dan muziek maken vind ik het ook goed. Als het maar past bij de stijl van de pianobar en het ook leuk is voor de gasten. Voordat de kroeg kon openen is hij flink verbouwd door Jeurink. Een pianobar is immers totaal wat anders dan een jongerencafé. Aanvankelijk was hij van plan het te verhuren, maar toen dit niet snel genoeg ging besloot hij zelf maar open te gaan. 'Een open café verkoopt beter dan een gesloten café. Maar ik sta nog steeds open voor verhuur.' De Pianobar open zijn deuren in principe om 22.00uur. 'Ik hoef niet eerder open te gaan. Niemand gaat bij daglicht in een bar in een kelder zitten, en ze moeten je weten te vinden', besluit Jeurink.